Luktar det illa om kläderna? Eliminera lukten enkelt med dessa effektiva och naturliga lösningar

av Titti Carlberg

10 Juli 2024

T-shirt med synliga svettfläckar på ryggen

Phil Scoville from Orem, UT, USA/Wikimedia Commons

Advertisement

Våra dagliga aktiviteter orsakar oundvikligen utveckling av dålig lukt kläderna vi bär varje dag. Orsakerna till den dåliga lukten är många, men på sommaren är den främsta svett, som tack vare värmen bildar fula oh illaluktande fläckar på kläderna som ofta är svåra att få bort.

Har du också råkat plocka ur kläderna från tvättmaskinen och känt att den dåliga lukten är kvar? I den här korta guiden visar vi dig några intressanta naturliga lösningar.

Hur man får bort lukten av svett från kläder

Om du har att göra med en ihållande stark svettlukt är lösningen inte att öka mängden tvätt- eller sköljmedel: det kan göra att du förvärrar problemet ytterligare. För att effektivt få bort den dåliga lukten av svett från kläderna kommer en förtvätt och användning av några naturliga ingredienser som du säkert har hemma, som alltid nämns i de ekologiska rengöringstipsen.

 • Vitvinsvinäger: en perfekt allierad för att eliminera dåliga lukter, vitvinsvinäger kan användas som en förtvätt eller direkt i tvättmaskinstrumman; i det första fallet är det nödvändigt att förbereda en blandning av 3 delar vatten och en del vinäger, låt kläderna dra i det i några timmar (helst över en natt).
  I det andra fallet behöver du bara hälla i ett glas vinäger i tvättmedlet.
 • Bikarbonat: en annan väldigt användbar ingrediens för att bekämpa dålig lukt, bikarbonat kan hällas direkt i tvättmaskinstrumman, en dos på 90 gram innan du lägger i tvätten och tvättmedlet, eller en dos på 100 gram i en liter vatten för att förbereda en förtvätt;
 • Citronsyra: ett annat användbartmedel mot dålig lukt och, tack vare dess blekande effekt, eliminerar även fula fläckar. Citronsyra kan användas för att blötlägga tvätten i en timme innan du tvättar den som vanligt i maskin: lägg kläderna i en balja med en liter vatten och 100 gram citronsyra, fortsätt sedan med den vanliga tvätten.

Vissa förebyggande åtgärder kan också visa sig vara väldigt användbara för att eliminera dålig lukt:

 • Vädra: låt kläderna lufttorka istället för att omedelbart lägga dem i smutstvättkorgen i väntan på att bli tvättade är en annan användbar metod för att undvika att den dåliga lukten hänger kvar;
 • vänd ut och in på kläderna: bakterierna som är ansvariga för den dåliga lukten samlas främst på insidan av kläderna och därför är det alltid en bra idé att vända kläderna ut och in innan du lägger dem i tvättmaskinen så att vattnet och tvättmedlet bättre når fibrerna och för att få större rengöringseffektivitet.

Advertisement

Få bort fläckar av deodorant och solskyddskräm från kläderna

annasbananas_/Reddit

På sommaren händer det ofta att kläderna blir fläckiga på ett till synes outplånligt sätt av deodoranter och solskyddskrämer. Även i det här fallet finns det möjliga lösningar:

 • deodorant: för att förhindra att den lämnar fula fläckar skulle den bästa lösningen vara att byta ut den, men om du är särskilt förtjust i den kan du eliminera fläckarna genom att förbehandla plaggen med att blötlägga dem i 30 minuter i en lösning kallt vatten och vinäger eller vatten och salt; 
  för mörka plagg kan du istället dutta på fläckarna med en trasa indränkt i vitvinsvinäger och låta det verka i några minuter innan du sköljer.
 • solskyddskräm: på sommaren är det lätt hänt att baddräkter och kläder blir färgade av solskyddskrämer, men det finns möjliga lösningar även på det problemet. I det här fallet är omedelbart den bästa garantin för framgång och du kan utföra en förbehandling genom att dutta fläcken för att få bort överskottet och sedan lägga plagget i kallt vatten och Marseille-tvål och gnugga kraftigt. Vitvinsvinäger är också perfekt för att förbehandla dessa fläckar.

I båda fallen rekommenderas inte användning av blekmedel, eftersom det missfärgar och skadar tygerna utan att få bort fläckarna.

Kände du redan till dessa metoder för att hålla dina kläder fräscha och rena på sommaren?

Advertisement