Är det aldrig ordning i garderoben? Du kanske gör något av de 5 vanligaste misstagen

av Titti Carlberg

09 Juli 2024

organiserad klädkammare

@organizedjill/Instagram

Advertisement

En välorganiserad garderob är en fördel som aldrig bör förbises i vardagen, men ibland, hur mycket man än kämpar emot, verkar det som att man inte kan vinna kampen mot röran. I de fallen är det troligt att man gör misstag, även omedvetet: det är dags att ta ett steg tillbaka och göra om allt i garderoben med en annan blick, för att förstå var man ska ingripa för att få ordning och reda i den.

1. För mycket kläder

Det är lätt att förstå att den första orsaken till en alltid rörig garderob finns i den överdrivna mängden kläder och accessoarer som vi har lagt in i den. Det finns inget sätt att ha ordning i en överfull garderob: för många plagg staplade på botten och hyllorna, och för många plagg som hänger hoptryckta mot varandra.

Vi inser det när det är svårt att lägga händerna i vissa utrymmen, när vi ska plocka ut ett plagg och får hundra andra att falla: detta är tecknet på att garderoben behöver tömmas lite. Oavsett om det är att lägga in några plagg i en annan möbel eller bara bestämma sig för att göra sig av med dem, det är upp till var och en av oss. Det som är svårt att acceptera är att experter rekommenderar det andra alternativet, att ge bort, donera eller sälja.

Advertisement

2. Garderoben är "fel"

Anastasia Shuraeva/Pexels

Ibland är det själva möbeln som inte hjälper oss: om vi när vi öppnar dörrarna bara ser ett stort hålrum, med en stång där man hänger något på och, om vi har tur, ett par skjutbara lådor som vi känner oss manade att fylla på ett oordnat sätt. På det sättet skapar vi högar av t-shirts och tröjor på ena sidan, byxor på andra, och även om vi använder avdelare kommer vi knappast att snabbt kunna plocka eller lägga in ett enda plagg utan att skapa kaos i alla närliggande högar.

Så det ideala skulle vara att tömma allt, inse hur det vanligtvis är bekvämt för oss att gruppera plaggen efter kategori och studera ett sätt att skapa utrymme för var och en. Att lägga till hyllor hjälper, liksom att sätta in fler avdelare, dra fördel av lådor eller till och med krokar. Det slutliga målet är att alltid med en snabb titt förstå var allt är, och göra varje sektion "oberoende" från den andra. Med andra ord, om vi skapar en röra i den ena måste vi bara oroa oss för att städa  endast den.

3. Byte efter årstid

Vi har knappast plats i garderoben för att stuva in allt vi använder under alla fyra årstiderna. Det blir enklare om man har en klädkammare, men i verkligheten, även i de fallen rekommenderar experter alltid att göra årstidsbyten, även minimala.

Det kan handla om att flytta kläder och accessoarer bara för att lägga in det vi använder under just den perioden i förgrunden och trycka det andra längre in. Men om det finns väldigt lite utrymme måste vi beväpna oss med stort tålamod ett par gånger om året och ha att göra med lådor och vakuumpåsar, för att ha garderoben full enbart med det vi verkligen bär den årstiden, och lägga undan allt annat i andra utrymmen av ens hem.

4. De mest använda kläderna

IKEA

När vi inser att att snabbt rota i garderoben varje morgon bara lämnar oss med mer arbete att göra på kvällen innan vi får ordning på allt. Det bästa är att anta en strategi: låt oss försöka förstå vilka kläder vi tänker använda under de kommande dagarna och lyfta fram dem synligt. Ännu bättre om vi hänger dem på en separat golvhängare, som dessutom är kompakt.

På det sättet är det bara att öppna garderobsdörren och snabbt plocka ut klädesplaggen för att gå ut, inte de för att arbeta eller stanna hemma, och vanligtvis, när vi förbereder oss för att gå ut, ger det oss mer tid och vi riskerar inte att förlora den genom att rota runt på ett oordnat sätt.

5. Tidpunkten för att lägga undan

Röra skapas inte bara när vi plockar ut kläder från garderoben, utan även (om inte mer) när vi lägger undan dem efter tvätt. För att hjälpa oss själva bör vi därför ta för vana att ha en rutin när vi tvättar, för att organisera dagen och bara ta hand om att lägga tillbaka allt när vi har tillräckligt med tid att göra det ordentligt.

Genom att kombinera dessa tips kommer vi äntligen att kunna övervinna röran i garderoben utan ansträngning!

Advertisement