Eliminera rostfläckar i ugnen med några få steg

av Titti Carlberg

02 Juli 2024

en ugn som är smutsig invändigt

ovenbusters_sussex/Instagram

Advertisement

Att utföra en djuprengöring av ugnen utan att förorena miljön är möjligt, även när det handlar om rostfläckar. I denna mening tar vi hjälp av natriumbikarbonat, som lätt eliminerar fläckar från järnoxiden som kan förstöra ugnen efter flera års användning och med undermåligt underhåll. Faktum är att det krävs bara lite för att få enkel rost att försvinna, det är när den sprids som det blir svårare.

Hur man eliminerar rost från ugnen med natriumbikarbonat

Det kan hända att begränsade rostfläckar bildas inuti ugnen: på väggarna eller i botten, och ännu oftare på gallren eller på spåren på sidorna som stöder dem. När det gäller enstaka och inte särskilt omfattande fläckar kan du använda ett enkelt DIY-medel för att eliminera dem: natriumbikarbonat.

För rostfläckar på väggarna eller i botten av ugnen

 1. Häll 2-3 matskedar bikarbonat i en skål
 2. Tillsätt vatten, lite i taget, blanda med en sked tills du får en krämig konsistens
 3. Applicera krämen direkt på fläckarna
 4. Låt verka över en hel natt
 5. Blöt och vrid ur en trasa för att torka bort allt
 6. Skölj med en välurvriden trasa
 7. Torka direkt

Om rosten däremot finns på metalldelarna som kan lossas eller demonteras (som galler eller spår) så kan du lägga dem i diskhon eller en balja, applicera krämen på dem och låt den verka på samma sätt innan du skrubbar bort allt. Kom alltid ihåg att torka ordentligt.

Advertisement

Varför bildas det rost i ugnen och när anses det vara för "mycket"?

rostiga spår i en ugn

olops8ymt/Reddit

Rost inuti en ugn bildas på grund av fukt och syre. När produkter spills i ugnen under tillagning, eller när vattenångorna de producerar fastnar inne i ugnen, eller när den inte torkar bra efter rengöring, samlas det fukt i den. Med andra ord är ugnar inte isolerade och förseglade föremål, och även när vi inte öppnar dem kommer det in syre i dem som reagerar med den fukt som finns på ytorna, vilket utlöser oxidationsprocessen som sedan leder till rost.

Om vi då tar hänsyn till det faktum att komponenterna i de allra flesta ugnar som används är gjorda av järn eller stål, det vill säga metaller som lätt utsätts för rost när de kommer i kontakt med syre eller fukt, förstår vi hur förekomsten av rost inte är så ovanlig, speciellt hos ugnar som har varit i drift länge.

Det finns dessutom andra faktorer som kan gynna bildandet av rost:

 • Sura ämnen som tillagas i ugnen, från vissa livsmedel till de mest kraftfulla rengöringsmedlen, till och med vinäger (som i själva verket bör användas med måtta). Dessa ämnen urholkar sakta metallens skyddande hinna och utsätter den för risken av rost.
 • Repor och skador på den inre ytan, som bidrar till att utsätta delar av metallen för en kombinerad verkan av fukt och syre, vilket vi redan förklarat.

Därför, om vi inser att rost påverkar galler och spår, och fortsätter att bildas ofta, är det en bra idé att byta ut de delar som är lätta att demontera. Men när rosten täcker stora ytor går problemet inte längre att lösa med DIY, inte heller med icke-DIY. Det är dags att byta ut spisen för att förhindra att rosten förorenar den mat du tillagar, med åtföljande faror för din hälsa.

Däremot kan rostbildning undvikas med adekvat rengöring av ugnen:

 • eliminera omedelbart allt kladd och spill efter varje tillagning. Om du gör det på en gång kan du med all sannolikhet rengöra ugnen med enkla och mindre aggressiva produkter, utan att alltid behöva ta till sura ämnen för att avfetta allt.
 • låt ugnen svalna helt för att inte fånga ånga och fukt inuti innan du stänger luckan
 • lämna aldrig luckan öppen om den inte har använts (för att kylas ner)

Det är värt att behandla ugnen väl för att ha hälsosam matlagning och för att få den att hålla längre!

Advertisement