Den bästa metoden för att skörda basilika utan att förstöra den

av Titti Carlberg

03 Juli 2024

Advertisement

Basilika är en av de aromatiska växter som vi använder mest i matlagningen, speciellt på sommaren, och många odlar det hemma, på balkongen eller i trädgården. När det är dags att skörda basilikan bör vi dock vara noga med att använda rätt metod för att inte förstöra plantan. Om den plockas på ett felaktigt sätt är det risk att vi äventyrar dess tillväxt, samtidigt som vi genom att göra det på rätt sätt säkerställer att vi stimulerar produktionen av nya blad och kvistar och i slutändan får vi en frodig och frisk planta.

Hur man förbereder skörden av basilika

Det finns regler som bör respekteras varje gång någon typ av beskärning utförs, och som också är användbara när delar av växter skördas som i fallet med de aromatiska, eftersom även det kan betraktas som beskärning.

  • Använd vassa knivar: oavsett om du använder saxar av valfri storlek, eller till och med speciella knivar, måste verktygen slipas för att säkerställa ett exakt och rent snitt, utan att stjälken bryts. Kort sagt, du måste orsaka ett så begränsat "sår" som möjligt på växten.
  • Sterilisera bladen: ett annat viktigt steg är att rengöra och sterilisera bladen som kommer i kontakt med saften från växten, för att undvika att överföra bakterier, svampar eller sjukdomar som kan ha blivit kvar på metallen från snittet av en annan växt (eller en skadad del av samma växt), på varje nytt exemplar.
    För att sterilisera kan du gnugga knivbladet med alkohol, eller hålla det över en låga från en tändare, dock inte för länge, det finns ingen anledning att bränna knivbladet.

I det specifika fallet med basilika, gäller andra försiktighetsåtgärder. Kontrollera plantans höjd, speciellt om den är nyinköpt. Faktum är att det är tillrådligt att alltid vänta med att plocka de första bladen tills plantan har nått en höjd på minst 20 centimeter. Denna gräns har även en riktlinje för att för att förstå hur mycket vi kan utnyttja växten: om vi klipper för ofta tills varje kvist är kortare än 20 cm betyder det att vi har varit för aggressiva och basilikan måste kämpa för att återhämta sig. I allmänhet bör inte mer än en tredjedel av kvistens längd tas bort

Advertisement

Hur man skördar basilika på rätt sätt

en hand visar skärningen på en basilikaplantas kvist

Creativo

När vi skördar basilika använder vi oftast våra händer direkt, vi rycker av bladen från växten. Oavsett hur försiktigt man gör det, är det inte den rätta metoden.

Vi måste först och främst förstå vilken del av växten som kan plockas: det är på toppen av kvistarna, och i synnerhet måste vi börja från spetsen längs stammen upp till där vi märker den första skärningen, där det vanligtvis finns två små blad synliga på sidorna av stjälken. Snittet måste göras mitt mellan de två bladen, direkt ovanför skärningen.

Ögonblicket när en basilika kvist klipps av

Creativo

Gör ett rent snitt, vinkelrätt mot stammen och inget annat. Nu håller du spetsen av kvisten med bladen som du ska använda valfritt. Om du behöver fler basilikablad är det alltid en bra idé att först beskära toppen på de andra kvistarna, så att plantan bibehåller ett proportionellt bladverk, och först därefter, om det behövs, ytterligare förkorta en av de kvistar som du redan har påbörjat. Vid varje snitt måste du alltid beakta nästa skärning som referenspunkt, och det är i vilket fall som helst bra att sluta innan du har klippt bort mer än en tredjedel av kvistens längd. 

ny grodd på en basilikakvist efter skörd av spetsen

Creativo

Genom att göra detta kommer växten att avleda sina resurser precis till de bladpar som förblir synliga runt snittet och din basilika kommer att växa frodigt och proportionerligt.

Denna teknik är giltig med alla de vanligaste odlade sorter, även den arktiska som du ser på bilden. Och denna skördeteknik ska också användas på mynta och många andra växter som har liknande form.

Advertisement