Att odla hortensia på balkongen: misstagen som bör undvikas för att få en välmående och frodig planta

av Titti Carlberg

01 Juli 2024

en blå hortensia i närbild

Pickpick

Advertisement

Fascinerande och alltid åtföljd av en aura av mystisk nyfikenhet, hortensia är en växt som ursprungligen kommer från Asien, men som på bara några år har erövrat balkonger och trädgårdar över hela världen. Robusta, långlivade och otroligt vackra, hortensior färgar parker och trädgårdar från sen vår och under hela sommaren med sina underbara blomningar. Även om den kräver stort utrymme för att växa och frodas, kan de dock lätt anpassa sig till att odlas i krukor på balkongen.

Vilka är de vanligaste misstagen när man odlar dessa underbara krukväxter? Vi förklarar det i följande beskrivning.

Placering och bevattning

De första stora misstagen att undvika när man odlar hortensia i kruka gäller dess exponering för ljus och dess vattenbehov: även om de lätt kan anpassas till krukodling, har hortensior specifika behov som bör respekteras. Detta eftersom vi önskar se dem växa sig välmående och frodiga för att glädja oss med sina underbara och spektakulära blomningar:

  • var uppmärksam på ljus och värme: hortensian är i själva verket en växt som föredrar skuggade lägen och bör utsättas för direkt solljus endast ett par timmar per dag, föredragsvis tidigt på morgonen. Du kan därför välja en plats på balkongen som är mer skyddad från solens strålar eller skapa skuggande lösningar som skyddar växten lite under de varmaste timmarna.
  • rätt kruka: på grund av de höga temperaturerna på balkongen, med golv och väggar som håller den varm är det en bra idé att undvika användningen av plast- eller hartskrukor och istället välja terrakotta eller keramik. Dessa har dock två kontraindikationer; när de är av utmärkt kvalitet är de väldigt tunga, vilket kan bli problematiskt på balkongen; på vintern är de mer benägna att skadas eller sprickas på grund av kylan. Välj dem bara om detta är det permanenta hemmet för din nu vuxna hortensia och om den inte kommer att utsättas för ett alltför kallt klimat under vintern. Annars väljer du en plast- eller hartskruka av bra kvalitet, som värms upp snabbare och därför måste kontrolleras oftare, samt att ha tillräckligt med dräneringshål för att kompensera för bristen på transpiration som uppstår med mer porösa material som terrakotta och keramik.
  • Bevattningsmisstag: framför allt under den varma årstiden är det viktigt att komma ihåg att vattna din hortensia rikligt, antingen på morgonen eller på kvällen och den föredrar en djup vattning framför en frekvent för att rötterna ska växa friska och robusta. Var noga med att inte blöta bladen för att undvika utveckling av svampsjukdomar och undvik vattenstagnation så gott du kan.
  • Fatet: sommarvärmen på balkongen gör det nödvändigt att använda ett fat som samlar upp vattnet som rinner rätt igenom jorden och krukan, så att växten bibehåller tillräckligt med fukt under en tid. Den bör dock avlägsnas så fort temperaturen sjunker och vattnet inte avdunstar lika snabbt, för att undvika just stagnation.

Advertisement

Andra vanliga misstag när man odlar hortensia i kruka

laquifconch/Reddit

Det finns flera misstag som är lätta att göra när man odlar hortensia i kruka:

  • sådd: för att få en frodig växt med riklig blomning är det nödvändigt att så vid den mest lämpliga perioden, vilket är i början av september för utvecklingen av ett friskt och starkt rotsystem, men du kan också så på vintern under förutsättningen att marken inte är frusen och det inte finns någon överhängande fara för frost, så att din växt gradvis anpassar sig till kallare temperaturer och förbereda den för vårens tillväxt.
  • beskärning är också viktig för att din hortensia ska kunna blomma på rätt sätt. Detta bör göras efter blomning, borttagning av vissnade blommor och torra eller försvagade kvistar. På så sätt stimuleras nya utsläpp av vegetation och blommor.
  • Kom slutligen ihåg att hortensian föredrar att odlas utomhus och inte inomhus. Dessutom bör du plantera om växten direkt efter köpet för att garantera den det utrymme den behöver för sin rottillväxt. Men om du köper växten när den redan är i full blomning, och du tycker det ser ut som att den har tillräckligt utrymme i sin kruka i ett par månader till, vänta tills slutet av sommaren för att plantera om.

Tack vare dessa värdefulla tips kommer dina hortensior alltid vara välmående och frodiga på din balkong!

Advertisement