Natriumkarbonat är en ekologisk allierad för hushållsstädning: sätt att använda det både i hemmet och trädgården

av Titti Carlberg

27 Juni 2024

närbild på en gasspis

Bango Architecture & Design/Negative Space

Advertisement

Vi kallar det ofta för "tvättsoda" eller helt enkelt "läsk", men det är inget annat än natriumkarbonat (som inte bör förväxlas med det mer populära natriumbikarbonat), som kommer väl till pass i många hushållssysslor. Det är ett basiskt salt som identifieras av formeln Na₂CO₃ som visas som ett luktfritt vitt pulver lösligt i vatten.

Dess egenskaper gör den till en utmärkt allierad för städning av hemmet: faktum är att förutom vara ett alkaliskt ämne, fungerar natriumkarbonat som:

 • Avfettningsmedel: det hjälper att eliminera oljiga eller feta ämnen från ytor;
 • Avkalkningsmedel: väldigt användbart mot kalkavlagringar eller andra former av resistent och hård smuts;
 • Svampdödande: kan hämma tillväxten av svamp och mögel
 • Deodorant: absorberar dålig lukt.

Så låt oss se hur vi kan använda det i de vanligaste hushållssysslorna.

I köket

en sked natriumkarbonat ovanför en smutsig gasspis

Creativo

Natriumkarbonat är effektivt mot fläckar och beläggningar, även de som är lite hårdare. Så här ska den användas för att rengöra:

 • Spisar och hällar: 20 gram löst i 1 liter vatten räcker (kan ökas vid behov, i proportion) för att ha en produkt att använda på en smutsig spis. Du kan spraya lösningen och låta den verka i 5-10 minuter innan du skrubbar och får bort allt, skölj och torka väl. Under tiden kan du blötlägga gallren och vid behov även brännarna i samma blandning och låta det verka i 15-20 minuter innan du skrubbar bort eventuell smuts som har mjuknat.
 • Ugn: samma lösning fungerar även i ugnen som inte bör vara varm. För hårda beläggningar, blöt en svamp och vrid ur den, strö en tesked natriumkarbonat på svampen och använd den direkt på smutsen.
 • Skärbrädor: förutom normal vardagsrengöring kan du rengöra dem noggrant och desinficera dem om du då och då blötlägger dem i en balja med varmt vatten och 2-3 matskedar natriumkarbonat. Låt det verka i 20-30 minuter och skölj sedan.
 • Mot bränd mat på botten av en kastrull: när botten på en kastrull blir bränd kan vi lätt rengöra den genom att fylla den med varmt vatten tills det täcker smutsen, hälla i 2 och en halv matsked natriumkarbonat och en halv matsked diskmedel. Låt det sjuda i 10 minuter och låt sedan svalna helt. Gnugga smutsen som har mjuknat så ser du hur lätt du får bort den utan ansträngning!

Advertisement

I tvätten

en matsked natriumkarbonat framför en öppen tvättmaskinslucka

Creativo

Effektiviteten av natriumkarbonat gör det särskilt effektivt mot fläckar, eftersom det löser upp oljor och fetter, vilket gör tvättmedlet mer "kraftfullt". Det är därför det framför allt är känt med et vanligare namnet "tvättläsk", och det är också en ingrediens i många produkter för tvätt. Den kan även användas på mattor och möbelklädsel.

Det bästa sättet att utnyttja dess effektivitet är att använda den under förtvättfasen av väldigt smutsiga kläder: fyll ett handfat eller en balja med varmt vatten, lös upp 3-4 matskedar karbonat i vattnet och rör om. Blötlägg tygerna i några timmar, gnugga sedan lätt på fläckarna, vrid ur och fortsätt med vanlig tvätt.

Ett annat sätt att använda det är genom att lägga 2 eller 3 skedar direkt i tvättmaskinstrumman innan du startar maskinen: minska dock mängden på tvättmedel en aning. Natriumkarbonaten kommer att ersätta det!

I badrummet

en sprayflaska ovanför handfatet

Creativo

Med tanke på att tvättsoda som är användbar mot svamp och mögel, är det en utmärkt ersättning mot natriumbikarbonat eller väteperoxid för rengöring av badrumsytor.

I synnerhet kan den användas för att tvätta och desinficera duschkabinen, badkaret och kakelfogarna:

 1. Spraya lite vatten på ytan
 2. Strö en matsked natriumkarbonat
 3. Låt verka i en kvart
 4. Skrubba sedan med en fuktig svamp eller trasa som du har sprayat ditt vanliga rengöringsmedel på (var noga med att inte använda ett som innehåller blekmedel).
 5. Skölj och torka noga.

I det specifika fallet med fogar som har lite envis smuts kan du istället skapa en pasta av natriumkarbonat och vatten, på samma sätt som med bikarbonat. Sprid ut den med en tandborste, låt det verka i 10-15 minuter och ta sedan bort allt, skölj och torka.

Det är även användbart för att rengöra vattenkranar: ta en våt urvriden trasa, strö ett tunt lager natriumkarbonat på den och använd den för att gnugga på metallen, skölj sedan och torka noga.

I trädgården

en sprayflaska för att spraya produkten på stjälken på en blomma som har en svampsjukdom

Creativo

När det gäller vård av grönska är natriumkarbonat användbart för:

 • Bekämpa svamp- eller bakteriesjukdomar: lös upp 20 gram natriumkarbonat i 10 liter vatten (eller mindre beroende på proportion). Häll det i en sprayflaska och spraya blad och stjälkar som är drabbade utan att träffa blommor eller frukter. Upprepa var 7-10 dag vid behov.
 • Eliminera insekter: en högre koncentration kommer att behövas, 10 gram för varje liter vatten. Till denna lösning tillsätt 1 matsked naturlig Marseille-tvål eller mjuk kaliumtvål. Även i detta fall är administreringen på blad och stjälkar, men inte på själva blommorna och frukterna. Detta ska upprepas tidigast efter 5 dagar.
 • För att minska på jordens surhetsgrad: natriumkarbonat är väldigt alkaliskt, därför kan det korrigera markens surhet. Det är en operation som bäst skulle utföras med hjälpav någon expert, och utförs i allmänhet genom att införliva 300 gram karbonat per kvadratmeter jord. Omedelbart därefter ska det vattnas rikligt, och upprepas tidigast efter 2 månader, kanske till och med tre.

Ett viktigt tips: när du hanterar natriumkarbonat direkt, glöm inte att använda handskar!

Advertisement