Bougainvillaea som blommar: metoder och skötsel för att säkerställa växter som alltid är rika på färg

av Titti Carlberg

28 Juni 2024

Blommande bougainvillea

@tarantino2volte/Instagram

Advertisement

Bougainvillea är en väldigt uppskattad växt för sina levande färgerblommorna, det är en klätterväxt med tropiskt ursprung som är väldigt populär i våra trädgårdar och på våra balkonger. För att din bougainvillea ska erbjuda sig sin generösa livlighet är det dock nödvändigt att ta hand om växten på rätt sätt: oavsett om du väljer att odla den i marken eller i kruka, finns det många element som måste uppmärksammas för att växten ska blomma frodigt under hela sommaren.

I den här korta guiden visar vi alla användbara metoder för att få din bougainvillea att blomma på ett perfekt sätt.

Grundläggande skötsel för en frodig blomning

Det första grundläggande valet vid odling av bougainvillea är positionen: denna växt kräver full sol och måste odlas i en kruka så att den kan stå i skydd under vintern om klimatet i ditt område inte är särskilt milt. Även om den tolererar temperaturer nära 0 under kortare perioder, är den idealiska odlingstemperaturen mellan 17 till 30 grader och av denna anledning odlas den ofta nära hus, både i trädgården och på balkongen, för att skyddas från de kallare temperaturerna.

För krukodling, välj krukor som är tillräckligt stora, denna växt behöver ordentligt utrymme för sina rötter.

Dessutom för perfekt blomning kräver bougainvillea exponering på en väldigt ljus plats, i direkta solstrålar i minst 6 timmar per dag.

Bevattning är också avgörande för korrekt och riklig blomning och måste vara regelbunden under den varma årstiden, mindre frekvent på vintern. Denna växt fruktar vattenstagnation och står bättre emot torka, vilket är gynnsamt för dess blomning, så det är att föredra att vattna djupt, så att vattnet når krukans botten och vänta på att jorden torkar ut innan nästa bevattning.

 

Advertisement

Gödsel och beskärning

en bougainvilleablomma i närbild

Dinesh Valke from Thanes/Wikimedia Commons

Gödslingen måste vara riklig och regelbunden under sommaren: varje vecka med ett organiskt gödselmedel rikt på kväve, fosfor och kalium berikat med järn och zink, var dock noga med att inte överdriva kvävet för att inte bestraffa blomningen.

Slutligen kan beskärning också påverka frisättningen av blommor under den varma årstiden och måste utföras i enlighet med några viktiga regler:

  • den idealiska tiden för beskärning är i slutet av vintern eller början av våren;
  • eliminera torra kvistar för att uppmuntra utsläpp av nya skott;
  • bind och böj de unga grenarna för att uppmuntra utsläpp av nya blad;
  • utför beskärningen efter att de nya bladen faller för att stimulera förnyelsen av växten och utsläpp av nya blad.

Genom att följa dessa tips säkerställer du att din bougainvillea blommar rikligt under hela säsongen!

Advertisement