Gör-det-själv-metoder för att få trappor av trä som nya och eliminera alla tecken på åldrande

av Titti Carlberg

29 Juni 2024

Advertisement

Vackra, eleganta och tidlösa: trätrappor förtjänar särskild uppmärksamhet när det gäller att rengöra dem väl, så att de alltid berikar inredningen som när de var nya. Så hur rengör man dem utan att förstöra dem och hur lyckas man dölja tecken på dess åldrande? Man bör använda rätt sorts metoder för att de alltid ska vara oklanderliga.

Hur man förnyar en trätrappa som visar tecken på tidens åldrande

creationstoosky/Instagram

Hur bra träet än är och de behandlingar som det har behandlats med, gör dagliga trampningar att detta ädla material förr eller senare slits ut, men det är möjligt att förnya dess utseende med lättare restaureringsarbeten som du till och med kan utföra själv. Det är perfekt för att fixa små repor och missfärgningar på grund av slitage.

1. Slipa: det första du ska göra är att slipa med sandpapper grovhet 80. Använd en slipmaskin för alla stora ytor och avsluta för hand i hörn och trånga punkter.
2. Rengöring: avlägsna allt damm och sågspån som bildas vid slipning och dammsug därför först och tvätta sedan med vanliga produkter för trä eller Marseille-tvål, undvik dock att använda för mycket vatten.
3. Andra slipningen: de första två stegen kommer att visa små grovligheter som inte syntes tidigare, vilka kan bearbetas med finare sandpapper, kanske från 120 till 180.
4. Andra rengöringen: den utförs återigen för att eliminera allt damm som producerades i föregående steg och förbereda ytan för efterföljande behandlingar. Det är därför viktigt att vrida ur trasorna noga och torka snabbt.
5. Behandla träet: beroende på fall kan det räcka med en transparent impregnering för att ge näring till fibrerna, eller så kanske du kan ta tillfället i akt och byta färg på träet. Det kommer därför att finnas specifika produkter att använda för tillfället, men i vilket fall som helst måste behandlingarna utföras på en yta som är rå och porös, det vill säga en som har berövats en tidigare dekorativ finish. Så om det är så, var mer "aggressiv" i slipfasen.
Det finns behandlingar som består av ett närande balsam och imregnerande färg som du kan applicera med penslar eller luddfria trasor beroende på fall.
6. Finish: glöm aldrig att applicera ett ytskikt som tätar fibrerna och skyddar själva ytan så att den håller i ytterligare ett par år.
7. Avslutande slipning och rengöring: när alla produkter har spridits ut (med hänsyn till torktiderna mellan den den ena och den andra, till den sista), kan arbetet fulländas med en avslutande slipning, med sandpapper med mycket finkornig fiber (180-240). Torka med papper, dammtorka med en våt, urvriden trasa, en andra slipning vid behov och avsluta med den sista rengöringen.

Advertisement

Extra tips för skötsel av trätrappor

Yes_YoureSpartacus/Reddit

  • De som är skickliga på att arbeta med trä kan också organisera sig för att reparera de skador som ofta inträffar på den här sortens trappor, till exempel i de fall då trappsteget separeras från strukturen, eller knarrar högt, detta är arbeten som kräver ett minimum av ytterligare erfarenhet, och för vilka det är möjligt att enkelt hitta information med videobeskrivningar.
  • När det gäller valet av produkter för reparationen som beskrivs ovan, var alltid uppmärksam på träsorten: både färger/impregneringsmedel och tätnings- och skyddsprodukter måste vara kompatibla med varandra. De tillverkas oftast med olja och inte vatten, och sedan finns det de som passar bättre beroende på träslag samt användning. Om du vill byta färg kom ihåg att köpa en lämplig primer, förutom färgen.
  • Om du märker att det även efter slipning finns synliga sprickor kvar innan du applicerar de olika impregnerings- och färgningsprodukterna, fyll dessa sprickor med träspackel. När det torkat helt mäste även detta slipas för att eliminera eventuell överskottsprodukt från den fyllda sprickan.

Är du redo att få din trappa att se ut som ny?

Advertisement