Har du en orkidé med gulnande blad? De möjliga orsakerna och alla lösningar

av Hilda Maria Morgan

13 Maj 2024

Advertisement

Phalenopsis-orkidéer är mycket vanliga i våra hem på grund av deras höga prydnadsvärde och kan drabbas av att bladen gulnar, vilket inte bara inte är fint estetiskt sätt utan också kan vara ett symptom på riktiga problem som måste lösas så snart som möjligt.

Om ett enda gult blad kan vara en normal utveckling för din växt, som tappar gamla blad och stjälkar till förmån för nya, är ett mer omfattande gulnande vanligtvis en varningsklocka som bör uppmana dig att undersöka orsakerna.

Låt oss nedan se de möjliga orsakerna och alla lösningar för att bladen hos orkidéer blir gula.

Advertisement

Naturligt gulnande under livscykeln

cocoasims/Reddit

Under växtens naturliga livscykel kan det hända att de basala och äldre bladen på orkidén lämnas av växten själv utan näring, så att de gradvis börjar gulna tills de torkar ut helt och faller av. En sådan händelse är helt normal och kommer att tillåta växten att producera nya rötter, nya stjälkar och nya, mer frodiga blad. Det är inte nödvändigt att ta bort de gulnade bladen i det här fallet eftersom de naturligt tenderar att torka ut och falla av av sig själva och därför är det bäst att undvika att utsätta växten för eventuell risk för sår och infektioner.

Advertisement

Brist eller överskott av vatten

yyzzzyy/Reddit

Bevattning och den procentuella luftfuktigheten är andra viktiga faktorer i odlingen av orkidéer: eftersom de är tropiska växter kräver orkidéer ett luftfuktighetsintervall mellan 40 % och 70 % och en avvikelse från detta intervall kan resultera i en progressiv gulfärgning av bladen. Behåll detta intervall genom att placera dina orkidékrukor på brickor fyllda med småsten och vatten, så att avdunstningen skapar ett perfekt mikroklimat.

När det gäller bevattning, se dock till att du bara vattnar när den övre delen av jorden är torr och att krukan har dräneringshål för att undvika att vattenstagnation orsakar rotröta. Brist på fukt visar sig först med att bladen blir skrynkliga, sedan med ett progressiv gulnande, men röta kan också vara orsaken till att bladen blir gula.

3. Odlingsfel

nikhilvenkat_26/Reddit

I naturen växer orkidéer i skuggan av högre träd och kräver därför mycket men indirekt ljus. Undvik att direkt solljus når dina orkidéer och placera dina orkidéer på en fönsterbräda mot norr eller väster, så att de får rätt mängd ljus. Överdrivet solljus kan göra så att bladen bleknar i det långa loppet, vilket gör att de ser gula ut.

Temperaturen ska alltid hållas mellan 18 och 26 grader under dagen och mellan 15 och 20 grader natten; undvik därför att placera dina orkidéer nära öppna fönster, luftkonditionering och fläktar och, om du ställer ut dem under sommaren, skydda dem innan temperaturen sjunker.

Håll alltid jorden lös och dränerande, byt ut den när den börjar bli för hård och kompakt eller om den blir alltför spröd och sur.

Kom ihåg att gödsling också är viktig, speciellt under sommaren, då det är viktigt att ge gödsel var 3/4:e vecka; gulfärgning av bladen från sidorna är ett symptom på kväve- eller magnesiumbrist och kan lösas med rätt gödsling.

4. Parasiter eller svamp- eller bakteriesjukdomar

AdGeneral7633/Reddit

Slutligen kan närvaron av parasiter eller bakteriella eller svampsjukdomar också orsaka att bladen gulnar:

  • det finns olika parasiter som kan orsaka fläckvis missfärgning på bladen, sköldlöss, kvalster och smaltripsar är de främsta; deras ringa storlek gör det nödvändigt att använda ett förstoringsglas för att upptäcka dem, men när de väl har identifierats kan du enkelt ta bort dem med en kraftfull vattenstråle eller genom att gnugga bladen med en fuktig trasa eller servett;
  • om gulnandet åtföljs av en dålig lukt, är orsaken troligen en svampinfektion orsakad i de flesta fall av utveckling av rotröta på grund av överdriven bevattning; det första du ska göra i det här fallet är att flytta de sjuka orkidéerna bort från andra växter för att undvika kontaminering, ta bort de sjuka områdena och behandla växterna med ett svampdödande medel.

Vilken av dessa orsaker har fått bladen på dina orkidéer att gulna?

Advertisement