Den korrekta planteringen av tomater för att uppnå kraftig tillväxt och riklig skörd

av Titti Carlberg

26 April 2024

Advertisement

Lätt att odla och mycket godare än köpta produkter, tomater kan ge stor tillfredsställelse för de som bestämmer sig för hemodling och ger en riklig skörd även med bara lite enkel skötsel, så länge som riktlinjerna för det betydande odlingsbehovet respekteras.

Så, vilka är de grundläggande stegen att ta under planteringen för att framgångsrikt odla tomater och säkerställa en bra skörd? Vi förklarar det för dig i den här korta guiden.

Advertisement

Tomatplantering

Conall/Flickr

Du kan köpa tomatplantor på plantskolor eller särskilda butiker; om vi utgår från fröna ger de dig inte bara en stor tillfredsställelse när du ser de nya växterna sticka fram, utan de erbjuder dig även möjligheten att odla särskilda sorter som är svåra att hitta på marknaden i form av växt.

Tidpunkten för sådd är grundläggande för framgången: faktum är att tomatplantor kräver temperaturer på över 20 grader och aldrig under 12 grader, inte ens på nätterna. Av denna anledning är det viktigt att vänta till april-maj för sådd på ett öppet fält, medan sådd i en täckt bädd kan utföras redan i februari, så länge plantorna förblir skyddade tills temperaturen stiger.

Fröna, som är väldigt små, måste begravas på ett grunt djup (cirka 0,5 cm): om du använder en såbädd kan du ha flera frön i en kruka, förutse tidpunkten med cirka 2 månader och garantera sedan omplanteringen med frånvaron av hål i radeen under planteringen, medan du på ett öppet fält måste vänta till april eller maj, jämna försiktigt ut jorden och så glest för att slippa flytta plantorna under tillväxten, med risk för hål på grund av utebliven groning.

Advertisement

Val av frön

Pickpik

För en lyckad skörd är också valet av frösort viktigt, du kan bevara frön från tidigare års skörd, eller byta frön med andra odlare eller köpa nya.

I det senare fallet är det nödvändigt att vara uppmärksam på den önskade sorten och föredra att köpa ekologiska frön, undvika F1-hybridfrön, erhållna från laboratoriekorsningar, som inte bara är dyrare, utan oftast ger en dålig skörd och tvingar dig att lita på det återförsäljaren säger. De är dessutom i de flesta fallen sterila och går inte att återanvändas under de kommande åren.

Du kan också ta frön direkt från den färdiga frukten och i det fallet måste du först torka dem i solen och hålla dem borta från ljus, fukt och värme för att förhindra att de spirar för tidigt eller utvecklar mögel.

Förberedelse av såbädden

Pexels

För sådd på öppet fält eller omplantering från en såbädd måste jorden noggrant förberedas för att på bästa sätt rymma alla tomatplantor. Du kan börja förbereda månaden innan planteringen, hacka jorden för att bryta upp kompakta klumpar och eventuella ogräsrötter, kratta därefter för att avlägsna dem. Jorden måste inte vara dränerande, men gärna bördig och av denna anledning är det nödvändigt att berika den med mogen gödselkompost, jämna sedan ut bädden med en kratta och eliminera stora stenar.

Vid sådd i såbädd kan omplanteringen av plantorna utföras när exemplaren är tillräckligt starka och temperaturerna tillräckligt höga, vanligtvis i april eller maj. Du kan acklimatisera växten utomhus i 2 till 3 dagar innan omplanteringen för att minska stress och underlätta plantans återhämtning, fortsätt när jorden varken är för torr eller överdrivet blöt.Gräv ett hål som är tillräckligt stort för att rymma plantans rötter och även dess jordlager, dra sedan upp plantan försiktigt ur dess kruka och ställ ner den i hålet, packa jorden lätt för att säkerställa att plantans krage är på marknivå och att den står rakt.

Allt du behöver göra nu är att vänta på skörden.

Advertisement