Rengöring av duschkabinens spår: hur gör man det noggrant för ett perfekt resultat

av Titti Carlberg

27 April 2024

Rengöring av duschkabinens spår
Advertisement

Bland de olika städuppgifterna som man rutinmässigt utför hemma är rengöringen av duschkabinens spår en av de mest obekväma och, låt oss inse det, den uppgift som skjuts upp alltför ofta. Men man kan inte försumma det alltför länge, eftersom det då blir ännu jobbigare att hantera det. Vi har dock en del metoder att föreslå som kan användas för när det är dags att ta hand om denna rengöring.

Advertisement

1. En DIY-vitvinsvinäger-spray för att (även) rengöra duschkabinens spår

Duschkabinens metall spår

koraskeeper/Reddit

Det första rengöringsmedlet vi föreslår är baserat på vitvinsvinäger, eller ännu bättre, ättika. Faktum är att allt du behöver är lite vatten, en sprayflaska, en gammal tandborste (eller en av dem man använder till injekteringsbruk) och en mikrofiberduk. Och det är alltid bäst att skydda händerna med bekväma gummihandskar.

Tillvägagångssättet är väldigt enkelt:

  1. Häll 200 ml vinäger i flaskan
  2. Häll i 100 ml vatten
  3. Skaka flaskan och spraya rejält i alla spår
  4. Låt verka i drygt 20 minuter, vilket ger vinägern tid att lösa upp envis smuts och spår av kalk
  5. Skrubba med borsten för att få bort all smuts
  6. Vid det här laget samlar du tålmodigt allt med en fuktig trasa: om du inte kan dammsuga bort smutsen och den överblivna vinägern så tar det ett tag men det är inte så ansträngande.

Ett tips: om det verkar som om situationen är allvarligare kan du också prova att bara använda ren vinäger och till och med värma den lite (utan att överdriva, särskilt om du använder en plastflaska). Faktum är att värme ökar dess frätande förmåga, vilket gör att det är en åtgärd som används väldigt sällan, när andra medel inte fungerar. Och när du gör det, täck dina luftvägar med ett munskydd och ventilera rummet väl, och glöm inte handskarna.

Advertisement

2. Även bikarbonat fungerar bra i duschkabinens spår

Smutsiga spår i duschkabinen

lesierk/Reddit

När smutslagren är hårda kan du först prova med natriumbikarbonat innan du tar till med alltför aggressiva och potentiellt skadliga medel (som den uppvärmda vinägern).

Det är bara att skapa en pasta med natriumbikarbonat och vatten. Applicera pastan på smutsen, låt verka i 10-15 minuter och skrubba sedan med en borste innan du sköljer. Om spåren i din duschkabin är väldigt smutsiga kan du behöva upprepa processen flera gånger.

 

Några extra råd

Ny duschkabin

ogomondo.it

När det gäller smuts som inte är för gammal, men som dock är tydlig, kan du använda ett vertikalt strykjärn för att lossa och eliminera det, eller någon slags ångtvätt som har ett smalt munstycke för att rikta den heta strålen hela vägen genom spåren. Detta är en snabbare metod jämfört med vinäger, men den kan också utföras efter vinägermetoden, låt dock inte vinägern ligga och verka så länge innan, endast ett par minuter.

För regelbunden rengöring, en gång i veckan eller två gånger i månaden (för att inte behöva arbeta för hårt med envis smuts), är det bra att alltid ha en sprayflaska med vatten och vinäger i lika delar till hand, att spraya innan du börjar själva städningen så att det hinner verka.

Att torka duschkabinen efter varje användning med en torr trasa (eller åtminstone ofta) förhindrar också bildning av kalk, smuts och mögel.

På tal om mögel, för att döda sporerna, fungerar väteperoxid mycket bättre än vitvinsnäger: låt det verka i 20-30 minuter innan du torkar bort det med en mjuk trasa.

Med rätt försiktighetsåtgärder kommer du alltid ha duschkabinens spår i utmärkt skick.

Advertisement