Rengöring av kaminens glas: upptäck hur man gör det på bästa sättet för att ha det redo till nästa användning

av Titti Carlberg

19 April 2024

Rengöring av kaminens glas: upptäck bästa sättet att göra det på
Advertisement

Eftersom den används flera månader om året, är det nu dags att rengöra vedkaminen som har värmt oss under de kalla vintermånaderna. Specifikt kan vi inte bortse från rengöringen av glasrutan på luckan. Även om det är en uppgift som vi självklart kan ta hand om även under användningsperioden, är det viktigt att inte glömma det när det är dags att avbryta användningen av kaminen med tanke på vår- och sommarmånaderna. Så hur får man glasrutan skinande ren?

Advertisement

Varför svartnar glaset?

Creativo

Det är inte alla glasrutor som blir svarta, eller rättare sagt: vissa tar längre tid, men om man aldrig putsar glaset kommer det förr eller senare en dag då man blir tvungen att ingripa. Men inte bara, faktum är att det mörka glaset hindrar oss från att se vad som händer inne i förbränningskammaren, vilket tvingar oss att öppna luckan oftare (med följden av rök och smuts i rummet).

Vi kan hitta många orsaker till detta fenomen: vilken sorts trä som används, fuktighetsnivån i dess fibrer vid tidpunkten för förbränningen, ett dåligt skorstensdrag. Dessa är bara några bakomliggande orsaker, men i princip när det blir för mycket rök kvar i kaminen istället för att den dras upp genom skorstensröret, slutar detta med att glaset snabbt svärtas, och det är alltid bäst att agera så snabbt som möjligt för att rengöra allt. Det är i själva verket samma kreosot som även fäster vid skorstensrörets väggar och som förutom att hindra flödet av luft och rök också är riskabelt eftersom det lätt kan antändas.

 

Advertisement

Hur man rengör glasrutan på vedspisen

Federal_Elk_6003/Reddit

För en grundlig rengöring behöver du:

 • En mjuk borste
 • En del av askan som du sopar ur från kaminen innan rengöringen. Det är viktigt att askan är fin, utan bitar (inte ens små) så vid behov måste du sila den. Kol kan förstöra glaset.
 • En skål med vatten och några droppar diskmedel
 • Tidningspapper
 • Två mjuka trasor

Här är stegen att följa:

 1. Sopa ut så mycket smuts som möjligt, var även uppmärksam på glasramen.
 2. Doppa trasan i tvålvattnet, vrid ur den och gnugga den mot glaset. Genom att insistera kan du lösa upp mycket av smutsen. Trasan kommer dock att behöva sköljas otaliga gånger, och du måste förmodligen också byta tvålvatten minst en gång.
 3. Skrynkla ihop ett tidningspappersark.
 4. Doppa pappersarken i skålen med aska.
 5. Gnid det på glasrutan: askan är bara lätt nötande och hjälper till att eliminera de rester som inte försvann med tvålvattnet.
 6. Avluta rengöringen och poleringen med den andra torra trasan.

Det är naturligtvis viktigt att dessa operationer måste utföras när kaminen har varit släckt en längre tid och kallnat helt. För att undvika obehagliga olyckor,

Är du redo att få din spis att glänsa?

Advertisement