Träribbor: 15 idéer för att möblera med det mesta i trä, i de mest trendiga formerna

av Titti Carlberg

19 April 2024

Träribbor: 15 inredningsidéer för att få ut det mesta av trä i den trendigaste formen
Advertisement

De har funnits på modet i bostäder över hela världen under en tid, och deras charm visar inga tecken på att minska: vi syftar på supertrendiga träribbor, en inredning som dekorerar väggar, tak och möbler på ett intressant sätt. Det finns lösningar som är färdiga att installera men också att replikera med DIY-projekt: kort sagt att dekorera med träribbor, alla i samma storlek och perfekt placerade på samma avstånd, är en detalj som ska betraktas som ett riktigt tecken i tiden!

Advertisement

1. Trälister på väggen

@relandroyalestones/Instagram

På engelska säger man wood slats, för att ange dessa smala och ganska tjocka plankor - eller rättare sagt, lister - som är placerade sida vid sida för att täcka en hel vägg. När de täcker en eller flera väggar är de ofta en integrerad del av ljuddämpande lösningar, där detta träarbete kombineras med paneler av andra material i bakgrunden.

Advertisement

fortandfield.blogspot.com

Ibland leker vi med kontraster mellan den valda träessensen och bakrunden, som kan vara väggens eller panelerna som lamellerna är monterade på. Men det finns också tillfällen då allt är i samma färg: du förlorar aldrig den tredimensionalitet som den här typen av beläggning ger en yta.

2. Partiell väggbeklädnad

helloyellowblog/Instagram

Ribborna kan också understryka arkitektoniska element genom att fungera som detaljer som sätter en accent på specifika punkter i rummet, till exempel på det avståndet (vägg till tak) som ramar in ett stort fönster. 

3. Trälister för dörrar och skiljeväggar

design-milk.com

Eftersom listerna är placerade sida vid sida utan att förbli i kontakt med varandra, när de inte sitter på en hel vägg låter de ljus passera mellan dem: detta gör dem utmärkta som halva skiljeväggar som delar upp ett rum utan att stänga det.

houseofbamboo.com.au

Ur detta perspektiv kan därför rörliga väggar skapas, gjorda av paneler sammansatta av remsor (fogarna mellan varje del kommer att vara så gott som osynliga), av vilka några kan öppnas eller rotera på en vertikal axel.

Advertisement

@staceyleonginteriors/Instagram

De kan också vara perfekta skjutväggar för att inte offra ljusstyrkan i rummen mellan vilka de är placerade.

4. Trälister som väggdekoration

@ikeacreativeideas/Instagram

De går även att köpa styckevis i byggvaruhus och gör-det-själv-inredningsbutiker: med listerna kan man skapa väggdekorationer av alla slag, alla kännetecknade av en minimal och modern smak.

Advertisement

theshadygalwrites.com

Som med många horisontella linjer för att lägga till en dekorativ detalj på en vägg eller i ett hörn i ett av rummen.

5. Trälister som en möjlighet att lägga till användbara tillbehör

katrinaleechambers.com

Som när man säger att kombinera nytta med nöje: några vertikala lister på väggen som sträcker sig längs taket, och det är just från dessa trälister som lampor kommer att hänga. Mycket snyggare än att fästa ljuspunkterna mitt på det kala taket

Advertisement

theyellowrosefarmhouse.com

Vertikala lister, "skurna" till horisontella hyllor: en vägg dekorerad med trä erbjuder även lite utrymme för dekoration (krukor, fotoramar och så vidare) eller för användbara föremål och tillbehör.

6. Ha roligt med bakgrunden

homewithq.com

Har du aldrig tänkt på att träribbor också kan vara snyggt på tapeter och med långa vinkelräta hyllor på dem?

Advertisement

7. Trälister i taket

placeofmytaste.com

En gång i tiden kunde trätaken vara mönstrade med geometriska rutor, i de mer raffinerade fallen, eller synliga takbjälkar i de mer rustika fallen. Men nu kan vi se en kompromiss i takt med modern smak, sofistikerad för sina minimala former men som inte ger upp värmen från trä i taket: använd lister!

ventureintothewoods.com

En lösning, så att säga, "lister" som ser bra ut i helt vita miljöer, och dessutom på dubbla tak.

Advertisement

8. Trälister på möbler

@woodesign_jm/Instagram

Var uppmärksam på möbler, men även på inredningstillbehör i många kataloger från de större möbelfabrikerna och kända designföretag. Men även i filmuppsättningarna av samtida producenter från många delar av världen: det är inte speciellt svårt att identifiera föremål som visar denna omisskännliga texture. Många trälister, mer eller mindre tjocka, mer eller mindre skarpa eller mjuka i sina kanter som täcker - ibland även gör - möblerna. Som i fallet med basen på detta bord.

madebystorey.co

Och denna vackra ö i ett modernt kök vet också hur man omfamnar trenden för tillfället!

Har du redan inrett med trälister i ditt hem, eller funderar du på att göra det?

Advertisement