Anti-nikotin och anti-rökfärg: alla fördelar och dess korrekta användning på väggarna

av Titti Carlberg

30 April 2024

Anti-nikotin och antirökfärg
Advertisement

Bostadens väggar utsätts lätt för fläckar av alla slag, inklusive sådana som orsakas av bland annat cigarettrök. Cigaretter, eldstäder och vedspisar eller rester från gamla bränder kan smutsa ner väggarna till synes irreparabelt, men lyckligtvis finns det idag många lösningar som gör att vi slipper detta besvär.

Anti-nikotin och antirökfärger kan vara rätt lösning om du behöver måla om väggarna i ditt hem för att eliminera hinnan och lukten av nikotin. Vilka är fördelarna och användningsområdena med denna färg? Vi förklarar det nedan.

Advertisement

Fördelarna med antirök och anti-nikotinfärg

Antirökfärg

Pexels

Närvaron av rök och nikotin, i bostäder orskar absorption av fina partiklar i gipset och den därav följande bildandet av fläckar som vid första anblicken är outplånliga. Användningen av vanliga vattenbaserade färger kan leda till att fläckarna löses upp inuti dem och att de återkommer på ytan.

Av denna anledning kan valet av antirök och antinikotinfärg vara den idealiska lösningen för dina väggar. Faktum är att denna typ av färg bildar ett skikt som hämmar effekterna av rök och nikotin, vilket maskerar fläckar och förhindrar bildandet av dåliga lukter.

Det finns olika sorters antirökfärger  och i valet behöver du vägledas av dina behov, den vanligaste är en isolerande färg som tätar ytan och förhindrar inträngning av fläckar och dålig lukt samt emulsionsfärgen, som är vattenlöslig och ger ett tunnare skydd. I en mer exponerad miljö kommer en mer kraftfull färg att behövas, kanske med en tillsats av antimögel eller antifuktelement i vissa speciella fall, medan en miljö med dålig exponering också skulle kunna dra nytta av en standardfärg.

Advertisement

Hur man applicerar antirök och antinikotinfärgen

Pexels

Specifikt formulerad med speciella modifierade akrylhartser, antirökfärgen har en hög fixerande och isolerande kraft, i många fall har den också en antibakteriell och antimögelverkan. Appliceringen av antirök och antinikotinfärg kräver en specifik procedur så att operationen blir framgångsrik och inte leder till att fula fläckar eller irriterande dålig lukt återkommer. Antirökfärgen måste appliceras direkt på underlaget, försiktigt avlägsna de smuliga delarna med en borste eller sandpapper. Det är också viktigt att avlägsna kalk, tempera eller andningsbar färg eftersom det kan skada isoleringsskiktet med tiden.

Ta även bort eventuella rester eller fläckar av sot från väggen med hjälp av en spatel eller sandpapper, det blir då lättare att få önskad effekt av färgen.

Tack vare antirök och antinikotinfärg kommer dina väggar alltid vara fria från fläckar och dålig lukt!

Advertisement