Knep för att få stearinljus att hålla längre: fungerar det verkligen att frysa in dem?

av Titti Carlberg

16 April 2024

Knep för att få stearinljus att hålla längre: fungerar det verkligen att frysa in dem?
Advertisement

Låt oss säga att du vill dekorera vid ett speciellt tillfälle med många stearinljus, som ska brinna så länge som möjligt, utan att vi ska behöva tvinga oss att byta ut den innan evenemanget är slut: finns det något sätt för att lyckas med detta?
Det populäraste knepet som rekommenderas online är att först frysa ner ljusen, under ett varierande antal timmar. Men fungerar det verkligen?

Advertisement

Frys ner stearinljusen innan de tänds

Frys ner stearinljusen innan de tänds

Pxhere

Det finns ingen exakt vetenskap i frågan om att ljus ska frysas ned innan de tänds: det finns ingen formel för att förstå hur länge de ska ligga i i frysen, även beroende på deras storlek.

Generellt handlar rådet om minst 6 till 8 timmar, men det finns de som har försökt att ha dem nedfrysta i 24 timmar innan de har tänt dem. Du kan tända dem utan problem direkt utplockade ur frysen.

Varför skulle detta fungera? Anledningen skulle vara att nedfrysta stearinljus brinner långsamt och jämnt, så att vaxet förbrukas på ett sätt som inte deformerar ljuset, vilket ofta gör att de slocknar när det fortfarande finns mycket vax kvar att smälta.

Advertisement

Fungerar verkligen denna metod?

Fungerar verkligen denna metod?

Creativo

De flesta människor och sajter som har provat denna metod säger ja: vi pratar om minst en timme till av förbränning och i vissa fall har man sett att mellan två identiska stearinljus, ett nedfryst i en hel dag, slocknade det senare 5 timmar efter det andra som inte hade fryst ner.

Det är dock inte en enig åsikt: många påminner oss om att vaxet riskerar att spricka om man fryser ned det. Med avlånga smala stearinljus (de traditionella, så att säga) är det väldigt troligt att när man tar ut dem från frysen märker en spricka på dem, eller att de går sönder när man rör vid dem eller tänder dem och att de brinner ner med samma hastighet som ljus som inte frysts ner.

Knep för att få stearinljus att brinna längre

Utan att på förhand utesluta metoden med att frysa ned dem, finns det andra försiktighetsåtgärder som hjälper till att få ljusen att brinna bättre och längre.

  • Håll dem rena. Utan damm, hår och skräp på ytan och därför utan material som kommer att brännas, kommer lågan som produceras av veken att fortsätta förbruka vaxet jämnare, med andra ord långsammare.
  • Låt det dock brinna länge: om vi blåser ut ljuset efter några minuter, när bara en liten del av vaxet har smält runt veken och bildar den berömda gropen, nästa gång du tänder det kommer vaxet inte att smälta på ett jämnt sätt. Det verkar faktiskt som att det är lättare för vaxet att brinna efter att det har flutit och sedan stelnat, vilket gör att "pölen" brinner ut tidigare, 0ch vaxet faller ut från kanterna mot mitten och ljuset brinner snabbare.
  • Låt ljuset svalna helt innan du tänder det igen. När ljuset är kallt, utan att ha flyttats, stelnar det smälta vaxet jämnt på ytan.
  • Klipp veken. Efter att ljuset har kallnat måste du klippa bort den brända veken, med ett rent och exakt vinkelrätt snitt. Denna regelbundenhet gör att det brinner jämnt, och ljuset håller längre! Så om du märker att veken på ett nytt ljus har en sliten spets, trimma den.

Och om det fortfarande finns för många rester av vax, kom ihåg att du alltid kan återvinna dem för att skapa nya stearinljus.

Advertisement