Hyllor av laminat: lär dig rengöra dem utan att förstöra dem

av Titti Carlberg

07 April 2024

Hyllor av laminat: lär dig rengöra dem utan att förstöra dem
Advertisement

Laminathyllor, som en gång kallades "Formica" efter namnet på det amerikanska företaget, är bland de mest populära att ha i köket eller badrummet, rummen med hög trafik som ofta blir smutsiga. Hur rengör man dem på bästa sätt, utan att förstöra finishen? Faktum är att det är ganska enkelt, använd bara rätt rengöringsmedel eller de rätta ingredienserna.

Advertisement

Vad är laminathyllor?

Vad är laminathyllor?

@boxco.studio/Instagram

Man tror det inte när man ser dem, men i själva verket är det hyllor som är gjorda av papper. Eller snarare, de är lager av papper impregnerade med härdplaster, applicerade på underlag gjorda av ett annat material (MDF, det vill säga Medium Density Fibreboard; eller olika typer av spån- eller bikakeskivor). Denna teknik gör att du kan få fram mer eller mindre värdefulla produkter, och inte bara för att användas som arbetshyllor i köket eller de som omger handfatet i badrummet. Numera kan även golv och möbler tillverkas med laminat.

Därav också det annorlunda utseendet de får på en estetisk nivå: ibland ser de ut som massivt trä, andra gånger liknar det marmor, eller till och med koppar och så vidare!

Advertisement

Vad behöver man för att rengöra laminathyllor

Vad behöver man för att rengöra laminathyllor

@fisherkitchens/Instagram

Med tanke på bearbetningsegenskaperna hos detta kompositmaterial, bland dess otaliga fördelar (kostnaden, hållbarheten och motståndskraften för att nämna några) är det också lätt att sköta. Till skillnad från traditionellt trä eller sten som marmor och granit, som kännetecknas av större porositet och därför måste behandlas med specifika och ömtåligare produkter och verktyg, kan vi vara lite mer avslappnade när det gäller laminat.

I själva verket är det bara att undvika sura och slipande produkter, för att inte äventyra materialets glans.

Använd syrafria och icke-slipande rengöringsmedel. Även varmt vatten och diskmedel, varmt vatten och vinäger eller en lösning på 2 delar vatten och 1 del alkohol går bra.

Det man behöver för att göra ren en laminathylla är:

 • antibakteriellt allrengöringsmedel
  eller alternativt en tesked ekologiskt diskmedel (eller Marseilletvål) i en liter varmt vatten
 • vitvinsvinäger och vatten (1 del vinäger i 3 delar vatten)
  alternativt en lösning på 2 delar vatten och 1 del alkohol
 • mjuka mikrofibertrasor
 • (valfritt om tillämpligt) ett specifikt lack för laminat (som fungerar bra på en arbetsyta)

Hur man rengör laminathyllor

Hur man rengör laminathyllor

@kaylagarbrecht/Instagram

Tillvägagångssättet är enkel och är snabbt utfört:

 1. Förbered lösningen av diskmedel och vatten i en sprayflaska eller i en skål och gnugga med en väl urvriden trasa-
  om du istället använder antibakteriell spray, kan du spraya det direkt på hyllan och torka av med en trasa som precis fuktats med varmt vatten och väl urvriden.
 2. Skölj med en annan blöt och urvriden trasa.
 3. För att undvika fläckar, använd lösningen av vatten och vinäger eller vatten och alkohol: spraya utan att överdriva på en annan ren, torr trasa och gnugga tills ytan är blank.
 4. Försäkra dig om att eliminera alla vattenrester, så avluta med att torka med ytterligare en torr trasa, eftersom laminat lätt färgas av kalkrester.

Polera laminat

Kontinuerlig och upprepad rengöring, oavsett hur mild den än är, kan göra att detta material förlorar sin glans i det långa loppet. När detta händer, skaffa ett specifikt glansputsmedel: applicera det med hjälp av en mjuk, ren, torr trasa, gnugga med jämna rörelser för att fördela en enhetlig hinna. Vänta på att det ska torka och avsluta sedan poleringen med en sista torr trasa.

Med denna omsorg kommer vilken laminatskiva som helst att se ut som en ny även efter en lång tid!

Advertisement