För ett alltid doftande badrum, undvik 4 vanliga misstag och dra fördel av 2 enkla knep

av Titti Carlberg

24 Mars 2024

För ett alltid doftande badrum, undvik 4 vanliga misstag och dra fördel av 2 enkla knep
Advertisement

Vi gillar att alla rum i bostaden alltid doftar gott, men vi kanske är ännu mer krävande med badrummet. Att oroa sig för vår personliga hygien i en smutsig och illaluktande miljö är irriterande bara genom tanken på det, än mer att uppleva det direkt. Men ibland märker vi att badrummet inte är så väldoftande som vi vill. Så, hur håller man det alltid på topp? Det finns några fel att undvika om man vill förvisa dålig lukt och några knep som hjälper att sprida behaglig doft.

Advertisement

För att undvika dålig lukt

För att undvika dålig lukt

@ourbelgravehome/Instagram

Vi inser inte alltid att det kan vara vanliga föremål som genererar dålig lukt. Andra gånger kan felet dock vara i att vi glömmer göra vissa saker som borde vara en vana. Här är vad man kan göra dagligen för att undvika att det luktar illa.

  • Uppmärksamma handdukarna: om man har för vana att lämna många blöta handdukar eller badrockar (till och med bara en eller två i ett väldigt litet) i badrummet, undvik det. Det är bättre att hänga upp de blöta handdukarna någon annanstans, direkt efter användning, placera dem över en stolsrygg eller på en ledig plats på torkställningen. När de är torra kan de hängas tillbaka in i badrummet och användas tills det är dags att byta dem.
  • Att använda samma handduk för länge är också skadligt, och inte bara för den dåliga lukten som de oundvikligen skapar, utan också för sin personliga hygien. Den som används i ansiktet bör bytas varje dag, de andra i genomsnitt en gång i veckan.
  • Vädra ut: man måste låta luften flöda efter att man har duschat eler badat, även om man har en fläkt till hjälp är det bra att öppna alla dörrar och fönster. Och även om man inte har använt badrummet är det bra att vädra ut det 20-30 minuter om dagen-
  • Glöm inte fuktabsorberande verktyg. Om problemet med dålig lukt är frekvent, och det inte beror på igensatta rör eller dålig rengöring av badrumsytor, kan den skyldiga vara stagnation av luftfuktighet. Det finns apparater att köpa för avfuktning, som är elektriska. Men det finns även förpackningar med hydrofila kristaller, som räcker länge. Och sedan en myriad av gör-det-själv-medel, mestadels baserade på salt, natriumbikarbonat eller träkol.
  • Släng skräp omedelbart. Eftersom soppåsen i badrummet inte fylls lika snabbt som den i köket glömmer vi ibland att tömma sophinken som står i badrummet. Den bör dock tömmas även när det är lite skräp i den, och en eller två gånger i veckan är det bra att tvätta den.

Advertisement

För att sprida behagliga dofter

För att sprida behagliga dofter

@ our_wandsworth_home/Instagram

Om den ständiga rengöringen av golv, hyllor och olika badrumsinredningar (kort sagt, alla ytor i badrummet!) är det första grundläggande steget för att säkerställa hygien och en god lukt, finns det också några knep som kan hjälpa oss att sprida trevliga dofter.

  • Tvål: förutom att vara den mest miljövänliga lösningen är fast tvål ett väldigt doftande föremål i sig. Om man sedan använder små bitar varje gång så de inte riskerar att de förlorar sin doft alltför snabbt, håller effekten längre och vi vinner även på hygienen. Var dock försiktig: tvålen får inte stagnera i vattnet på fatet. Välj tvålkoppar som låter vattnet rinna ut, så att tvålen hålls torr.
  • Sköljmedel: Sköljmedel kan hjälpa oss på 2 sätt. Vi kan hälla en minimal mängd i toalettstolens tank, redo att spridas vid varje spolning. Och man kan också späda ut en jämn sked (eller lite mindre) i en sprayflaska med vatten (gärna destillerat), spraya lite av denna DIY-deodorant på gardinerna eller till och med på handdukarna som hänger i badrummet. Alltid väldigt lätt, så att tygerna inte blir för fuktiga.

Detta är små åtgärder som gör en stor skillnad!

Advertisement