Korrosion av hushållsbatterier: hur man förhindrar och rengör den irriterande hinnan

av Titti Carlberg

23 Mars 2024

Korrosion av hushållsbatterier: hur man förhindrar och rengör den irriterande hinnan
Advertisement

Har du aldrig varit med om att fjärrkontrollen till luftkonditioneringen eller TV:n plötsligt slutar att fungera? Du öppnade då batterifacket för att byta batterier och fann dig inför en skrämmande scen. Alkalierna var fulla av en vitaktig substans - ibland även grönaktig - som hade omslutit dem.

Detta är en korrosion, som inte är direkt positivt, men som kan elimineras i några få steg. Låt oss se hur.

Advertisement

Vad beror detta fenomen på?

Vad beror detta fenomen på?

Needpix

Det första att förstå är varför detta fenomen skapas. Batterier, särskilt alkaliska, innehåller en vätska för att kunna fungera korrekt. Vätskan hålls på avstånd av utmärkta tätningar, men det är inte sällsynt att någon defekt, en ofullkomlighet eller bristande användning av enheten där de är inrymda, skapar små sprickor och en passage av ämnet. Det är då som kaliumhydroxiden rinner ut, reagerar med koldioxiden som finns i luften och ger upphov till den vita patinan.

Detta är väldigt skadligt både för miljön och oss själva, därför bör det avlägsnas omedelbart och, om det är möjligt, förhindras. Det finns sätt att göra det på, låt oss se dem.

Advertisement

Så här eliminerar du det i några få steg

Så här eliminerar du det i några få steg

frogmicky/Reddit

Om detta fenomen inträffar, trots att du är uppmärksam, kan du vidta några åtgärder genom att följa dessa få steg.

  • Sätt på dig handskar och skyddsglasögon. Glöm inte att denna substans inte vill dig väl, så innan du gör något utrusta dig med handskar, ett munskydd och skyddsglasögon. Då kommer du att vara helt skyddad.
  • Plocka ur batterierna. Om de sitter i en fjärrkontroll, en väckarklocka eller någon annan enhet, plocka ur dem och släng dem i en lämplig behållare.
  • Fortsätt med att göra ren kontakterna i enheten. För detta behöver du: tops, en mikrofibertrasa, vinäger, citron och en tandborste. Efter att ha avlägsnat batterierna ska du använda trasan som du har blött ner med vinäger och citron på den korroderande ytan. Låt vätskan verka i minst 10 minuter och börja därefter eliminera beläggningen. Använd en svamp eller en tandborste för de mest kritiska punkterna. 
    När du är klar måste du noggrant kontrollera att det inte finns några kvarvarande rester. I det fallet kan du använda tops eller till och med en tandpetare. Om du inte ser några andra spår av korrosion kan du betrakta rengöringen som avslutad, men vänta tills kretsarna har torkat helt innan du sätter i nya batterier.

Fullt fungerande batterier: hur förhindrar man korrosion?

Fullt fungerande batterier: hur förhindrar man korrosion?

Creativo

Vid det här laget kommer batterierna att vara vid god hälsa, men hur kan vi undvika att detta händer igen? Det finns få enkla försiktighetsåtgärder för detta.

  • Använd inte gamla batterier.
  • Om du märker någon brist, använd dem inte.
  • Lämna inte batterier i en enhet som du inte använder, utan plocka ur dem och sätt endast i dem vid behov.
  • Se till att de inte utsätts för extrema temperaturer, vare sig varma eller kalla.

Genom att göra detta, med undantag för defekter i batterierna, som inte beror på oss, kommer de att förbli användbara en lång tid, och det kommer inte att finnas några särskilda risker.

Advertisement