DIY-bröllop: allt vi kan göra själva för den mest speciella dagen

av Titti Carlberg

18 Mars 2024

DIY-bröllop: allt vi kan göra själva för den mest speciella dagen
Advertisement

Ångest, ångest, inget annat än ångest. Detta är ordet som kontinuerligt upprepas när man organiserar ett bröllop. Även om det är vackert och spännande verkar det som att tiden springer iväg, att det aldrig finns tillräckligt med dagar, timmar och minuter för att göra allt. Vi måste tänka på klänningen, platsen, mottagningen, menyn, utsmyckningen och många andra saker.

Även världens enklaste bröllop kräver ett minimum av förberedelser, men stress kan inte vara det enda som följer oss i denna upplevelse. Vi bör istället njuta av detta ögonblick och till fullo. Hur? 
Kanske avreagera sig genom att göra något manuellt som dock är relaterat till bröllopet. Det finns föremål som vi skulle kunna skapa själv, låt oss se vilka.

Advertisement

Vad behövs till ett bröllop?

Vad behövs till ett bröllop?

Adrien Daurenjou/Pexels

När man ska organisera ett bröllop finns det en massa saker att tänka på, och i vissa fall är det svårt att komma på den lösning som till fullo tillfredsställer oss. Vad gör man då? Vi kanske kan fundera på att skapa några prylar själv för den stora dagen.

Om du inte har tänkt på det så är det dags att göra det nu. Föreställ dig tillfredsställelsen av att se saker och ting ta form från dina händer och att kunna berätta för dina gäster att det var du som skapade dem. Du kanske inte tar hand om allt själv - återigen på grund av tiden som oavbrutet flyger iväg och som vi nämnde tidigare - lite bröllops-DIY kanske vore trevligt.

Advertisement

1. Gör-det-själv-inbjudningskort

1. Gör-det-själv-inbjudningskort

Creativo

Låt oss börja med det första som dina nära och kära kommer att se: inbjudningskorten. Det finns otaliga exempel att skriva ut. Men bland dessa kanske det inte finns någon som tillfredsställer din smak, eller så vill du helt enkelt skapa ett alldeles eget. Nåväl, verktyg i händerna och sätt igång.

  • Skriv ut ett ark med era namn, dagen och alla andra användbara detaljer som brukar utgöra en inbjudan.
  • Skaffa spetsservetter. Klipp den till den rätta storleken jämfört med inbjudningskortet, eliminera hörnen så att det "omsluter" kortet och knyt sedan ett band i valfri färg runt det.
  • Applicera en biljett med namnet på personen det ska skickas till.

2. Meddelandehörna

2. Meddelandehörna

Creativo

Vill du ha något originellt? Vad sägs om en hörna där dina gäster kan lämna lyckönskningar? Att skapa en är inte ett dugg komplicerat.

  • Skapa några kort där de kan skriva ner sina lyckönskningar.
  • Ställ en enkel vit ram på bordet, applicera den med pärlor eller något annat tema eller detalj och istället för ett fotografi lämna en inbjudan att de kan skriva en lyckönskan. Du skulle kunna föreslå att den tanken kommer att läsas av de nyblivna makarna ett år efter den underbara dejten, eller kanske efter smekmånaden. Valet är ditt.
  • En annan fråga är: var kommer de att lämna sina lyckönskningar? Ställ en behållare på bordet, kanske med utgångspunkt från en genomskinlig burk som vi helt eller delvis täcker med band och detaljer för att matcha det tema du valt för ditt bröllop.

4. Strutar med ris

4. Strutar med ris

Creativo

Vad mer kan du skapa själv? Vi vet att i slutet av ceremonin kommer gästerna att kasta rikligt med ris och kronblad över brudparet och förhoppningsvis inget annat. Skapa egna strutar med ris, kanske alltid med utgångspunkt från mjuka spetsservetter så att de matchar inbjudningskorten. Bearbeta dem så att de formar en strut och förslut dem med ett tunt lager varmt lim.

Om du inte vill att riset ska vara vitt, kan du färga det i din favoritfärg. Dobba bara bitar av kräppapper i vatten, låt det dra i 30 minuter och ta sedan upp dem. Du kommer se att färgen har överförts till vätskan. Vid det laget häller du ner riset, tvättat och torkat, och låter det dra åt sig den nyans du har valt. Torka det och skapa dina strutar.

Vad mer kan du skapa för ditt bröllop?

Det finns minst 3 saker vi kan göra för oss själva, för att skapa något sött och romantiskt. Det finns många prylar som det går att arbeta med hemma. Till exempel utsmyckningen, detta kan vi skapa helt själv: bordsplaceringskort, varför inte skapa ett tema och klippa ut korten istället för att köpa dem färdiga; vi skulle kunna tillhandahålla rosetter att sätta på bröllopsparets bil men även på släktingar och vänners bilar. Och mycket annat.

Det finns otaliga idéer och det blir ett tillfälle att koppla av medan du fortsätter med förberedelserna. Ett trevligt sätt att organisera ett originellt bröllop, utan att nödvändigtvis ha föremål gjorda "i serie".

Vad tror du, tänker du jobba med lite DIY till bröllopet?

Advertisement