Undvik att köpa kläder du inte behöver med dessa 2 enkla och effektiva metoder

av Titti Carlberg

17 Mars 2024

Undvik att köpa kläder du inte behöver med dessa 2 enkla och effektiva metoder
Advertisement

Hur ofta går du in i en butik för att köpa bara en sak och sedan går du ut därifrån med fulla kassar? Billiga kläder, kanske, men som vi hela tiden ser hänga i garderoben i väntan på att bäras. T-shirts, långbyxor, toppar, underkläder och mycket mer som bara ligger och skräpar i månader, till och med år, längst in i en låda bland de få plagg vi verkligen bär.

Det är inte så konstigt och det händer många av oss, det är nästan fysiologiskt, eftersom shopping inte bara utförs av nödvändighet, utan också på grund av tristess, för att "skämma bort sig själv" i slutet av en tråkig dag eller för att försöka ändra sin stil genom att ta det där plagget som vi aldrig hade en tanke på tidigare - och det kanske fanns en anledning bakom den tanken.

Kort sagt, det finns många anledningar, men det är också ett slöseri med ekonomiska resurser, så nu kanske det är dags att lugna ner sig. Men hur?

Advertisement

Varför ska vi sluta köpa kläder som vi aldrig kommer att använda?

Varför ska vi sluta köpa kläder som vi aldrig kommer att använda?

MART PRODUCTION/Pexels

Vissa experter i klädesbranschen har utvecklat riktiga tekniker för att undvika att genomföra en onödig shoppingrunda. Självklart, om vi verkligen behöver något, är det inget som hindrar oss från att köpa det, men vi bör undvika att köpa plagg som vi aldrig kommer att använda.

Detta är inte bara för att spara pengar, utan också för att slippa ta upp oändlig plats i garderober och lådor, vilket bara skapar kaos och inget annat. Och det finns även en miljöfråga, där föroreningarna också skulle påverkas mindre. Därför har vi gott om skäl att stävja denna ständiga lust att shoppa. Låt oss se hur man gör det i praktiken.

Advertisement

"Kapselgarderob"-metoden

"Kapselgarderob"-metoden

Pxhere

Ett av de första försöken som gjordes i denna mening går tillbaka till 40-talet av förra seklet då man trodde på att  skapa en "capsule wardrobe". Begreppet kapsel indikerar smalhet, kompakthet och möjligheten att använda något även där det inte finns mycket utrymme. Många stylister och modeexperter har använt det genom åren och anpassat det efter eget behov.

Men vad var poängen med denna idé? För att minska på mängden kläder i garderoben, och tvärtom välja att köpa tidlösa kläder som matchar varandra. Vi vet väl att modet förändras från år till år och det kommer alltid nya plagg, men vi vet också att det först och främst inte är nödvändigt att följa modet, och sedan finns det också vissa plagg - kjolar, byxor, tröjor - som aldrig går ur modet och som kan justeras och perfekt matchas med trendiga tillägg.

Att välja att följa den här metoden innebär alltså att man planerar om sin garderob och organiserar den på ett sådant sätt att man har ett visst antal klädesplagg som inte är okoordinerade utan kan sättas ihop. Detta är utbytbara kläder och framför allt kommer de att användas maximalt. På detta sätt kommer vi aldrig ha oanvända plagg hängandes i garderoben.

Köpen baseras på kombinationer...

Köpen baseras på kombinationer...

MART PRODUCTION/Pexels

Den andra metoden som vi vill föreslå fokuserar inte så mycket på en total förvandling av garderoben, utan utgår från det vi redan har. Så när vi är ute och går och funderar på att köpa något glömmer vi inte vad vi har hemma. Vill vi ha en ny tröja? Tanken måste vara denna: hur matchar den färgmässigt med de byxor och kjolar jag har; hur många av mina plagg kan jag matcha den med; är det en färg och stil som jag verkligen gillar, eller köper jag den bara för att få ett nytt klädesplagg?

Vi utvärderar alltid det vi gör, vi funderar över konsekvenserna och om vi är säkra på att just detta föremål går att kombinera med det vi har och det vi brukar ha på oss, tveka inte då. Om inte, lämna det i butiken, de kommer inte att ge oss någon belöning för alla pengar vi spenderar, tvärtom kan vi använda de pengarna till något annat, eller hur?

Vilken av dessa två ska jag välja?

Vid det här laget har vi två metoder tillgängliga för att kunna sätta stopp för vår shopping. Låt oss inte ta upp plats om det inte finns ett behov för det, låt oss inte styras av en trist dag, låt oss inte använda den som en belöning och om vi verkligen måste göra det, låt det vara med kriterier och resonemang, inget hindrar oss från att köpa ännu en klänning, långbyxoer eller en kappa, men vi måste vara säkra på att den inte förblir hängandes i garderoben, det vore synd, eller hur?

Om vi tvärtom köper en snygg klänning, som passar perfekt och perfekt matchar med plagg vi redan har - då är det dags att överväga skorna - då blir allt mycket snyggare och vi kommer att njuta fullt ut.

Med det sagt, låt oss ta en titt i garderoben, befria oss från det överflödiga och, om vi känner för det, låt oss springa iväg för att köpa något, men med en medveten tanke.

Advertisement