Användbart i badrummet, men inte bara för rakning:

av Titti Carlberg

19 Mars 2024

Användbart i badrummet, men inte bara för rakning:
Advertisement

Skapad för att minska friktion under rakning och underlätta dess utförande, samtidigt som den minskar irritation, raklödder är en väldigt mångsidig produkt på grund av dess konsistens och ingredienser med rengörande egenskaper som vi alla har i våra badrumsskåp.

Vi vet alla hur viktigt det är att hålla rätt nivå av ordning, renlighet och hygien i hemmet och tyvärr är badrummet en av de platser där denna aspekt är grundläggande, men där det samtidigt är mer ansträngande att underhålla det under lång tid. Om vi väljer naturliga och hållbara lösningar finns det många olika produkter som kan hjälpa oss att bekämpa smuts och mikroorganismer i badrummet: vitvinsvinäger, citronsyra, bikarbonat och eteriska oljor är de vanligaste medlen, men nu kan du även lägga till raklödder i listan.

Tack vare dess egenskaper kan denna användbara produkt visa sig vara användbar på många andra sätt utöver rakning. Låt oss se.

Advertisement

1. Förhindrar att speglar immar igen

1. Förhindrar att speglar immar igen

Freepik

Hur pass irriterande är det inte att kliva ut från duschen och stå och vänta på att immanspegeln ska försvinna? Tack vare raklödder kan du undvika detta irriterande besvär, samt garantera en perfekt rengöring: applicera det direkt på spegelns yta och torka sedan av det med en ren, torr trasa, spegeln blir ren och immar inte igen.

Advertisement

2. Rengöring av duschkabinen

2. Rengöring av duschkabinen

Pexels

Det skapas lätt smuts och kalkavlagringnarduschkabinen på grund av tvålrester som förstör dess utseende och äventyrar dess hygien, vilket gynnar spridningen av bakterier och mögel. Raklödder används inte bara för att eliminera dessa beläggningar, utan det kan också bidra till att fördröja en efterföljande avlagring genom att lämna ett skyddande lager på ytorna, som i fallet med spegeln.

Täck hela duschkabinens yta med ett jämnt lager raklödder och låt verka i några minuter för att ge det tid att lösa upp avlagringarna. Skrubba sedan med en svamp eller en mjuk borste och skölj sedan noggrant med varmt vatten. Avsluta operationen genom att torka med en torr, ren trasa eller använd ett rengöringsmedel för silikonglas.

3. Skinande kranar

3. Skinande kranar

Marco Verch/Flickr

Även det rostfria stålet i kranar och handtag utsätts lätt för kalkavlagring och tvålrester och blir matta med tiden och användningen: naturliga rengöringsmedel som citronsyra eller vinäger, som är svagt surt, kan reagera med metallen vilket resulterar i frigörning av nickel och skador på krombeläggningen, men raklödder kan enkelt lösa problemet, det som redan förklarats för duschkabinen. Applicera helt enkelt en liten mängd på en ren torr trasa och gnugga alla kranar och handtag som är i rostfritt stål för att göra dem rena och skinande igen.

4. Mot mögel

4. Mot mögel

Bart Everson/Flickr

På grund av den ihållande luftfuktigheten kan mögel lätt spridas i badrummet, särskilt på kakelfogarna, på gummi- eller silikonförpackningarna och på duschdraperiet. För att eliminera det från leder och tätningar, blanda blekmedel och raklödder i lika delar, applicera ett jämnt lager med en tesked och låt verka över natten, skölj sedan; för duschdraperiet, först och främst, desinficera det med väteperoxid eller en lösning av vatten och vinäger, applicera därefter raklödder på de drabbade områdena och gnugga.

5. WC-rengöring

5. WC-rengöring

Marco Verch/Flickr

Rengöring av toalettstolen är en av de viktigaste delarna för att upprätthålla hygienen i badrummet, men att använda kommersiella toalettrengöringsmedel kan lätt skada ytor och tätningar, vilket leder till eventuella VVS-problem. För naturlig rengöring av toalettstolen finns det många produkter: bikarbonat mot fläckar, citronsyra mot kalkbeläggningar och väteperoxid som antimikrobiellt medel. Även raklödder kan vara ett giltigt alternativ, som också garanterar fullständig eliminering av dålig lukt. Aktivera skummet i ett jämnt lager över toalettstolens hela yta, både invändigt och utvändigt, var noga med att nå även de mest dolda punkterna och tätningarna där det ofta utvecklas mögel och där du även kan lägga till blekmedel till raklöddret. Låt verka i några minuter, rengör sedan utsidan med en svamp och insidan genom att skrubba med en toalettborste.

Advertisement

6. Eliminera dålig lukt

6. Eliminera dålig lukt

Pexels

Som redan nämnts i föregående punkt är raklödder användbar för att eliminera dålig lukt, som är särskilt iriterande och ihållande i badrummet: använd det för att rengöra alla armaturer och kaklet i badrummet, särskilt punkter där det kan finnas smutsavlagringar eller mögelspridning, låt verka i några minuter och skölj med varmt vatten, de dåliga lukterna kommer garanterat försvinna.

Vilka andra alternativa områden för raklödder känner du till?

Advertisement