Rostfritt stål i diskmaskinen: ja eller nej? Det beror på vissa faktorer

av Titti Carlberg

22 Mars 2024

Rostfritt stål i diskmaskinen: ja eller nej? Det beror på vissa faktorer
Advertisement

Diskmaskinen är en av de mest användbara apparater som någonsin har uppfunnits. Den underlättar diskandet av bestick och kastruller efter maten och låter oss spara tid. Men kan vi verkligen diska precis allt i diskmaskinen?

Är till exempel rostfritt stål ett material som kan utsättas för vatten och apparatens temperaturer under en lång tid?

Advertisement

Rostfritt stål i diskmaskinen, ja eller nej?

Rostfritt stål i diskmaskinen, ja eller nej?

Frank C. Müller/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Många av oss är älskare av de klassiska kastrullerna i rostfritt stål, de som inte missfärgas, är lite gammaldags och inte lätt blir repiga. Det är föremål som håller över tid, väldigt motståndskraftiga, mångsidiga och bekväma för alla typer av beredning. Det är ingen slump att de också är kockarnas favorit i köket. Men det finns dock en fråga som ofta dyker upp när vi använder dem flitigt: kan de diskas i diskmaskinen utan risk för att bli rostiga eller förstörda?

I de flesta fall är svaret positivt. Stål är ett material som är väldigt motståndskraftigt mot inverkan av yttre ämnen, och därför rekommenderas det starkt i matlagningen, också eftersom de håller bra vid höga temperaturer och stötar av alla slag. Det finns inga problem med att ställa disk som är helt i rostfritt stål i diskmaskinen. Det är de som anges med formuleringen 18/10, det vill säga bildade av ett skikt kromoxid, av blandningen krom och nickel. Detta skyddsskikt säkerställer att materialet inte korroderar med tiden och tål ännu mer ofattande rengöring.

Men det finns undantag.

Advertisement

När är det bäst att undvika diska dem i diskmaskinen?

När är det bäst att undvika diska dem i diskmaskinen?

WestportWiki/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Vi sa att rostfritt stål indikeras som sådant just för att det är tåligt och kan diskas i diskmaskin, men det finns undantag. Vissa grytor och kastruller är inte helt gjorda i rostfritt stål, utan är gjorda av omvälvande lager av aluminium och stål. Indikerade som 18/0 är de något mer sårbara eftersom växlingen mellan de två materialen lämnar små ytor oskyddade, vilket resulterar i direkt verkan av vatten och andra element som används under disken.

Om de köpta produkterna är bra kommer aluminiumet vara helt inkapslat i stålet, men vissa fogpunkter kan förbli exponerade vilket gynnar korrosionen av materialet och försämring av föremålet.

Hur ser man skillnaden?

Att förstå vilken kastrull som går bra att diska i diskmaskinen och vilken som inte är tillrådligt att diska i maskin, är inte speciellt svårt. Det är bara att läsa instruktions- och underhållshäftet som följer med en nyköpt produkt. På det anges vilket eller vilka material den är gjord i, alla detaljer om skötsel och om den tål, eller inte, maskindisk.

Så det är bara att vara lite uppmärksam, speciellt nu när vi vet skillnaden mellan den ena och den andra, och även uppmärksamma om våra kastruller har detaljer gjorda i ett annat material som ett träskaft eller knoppar av plast.

Kände du redan till dessa skillnader? 

Advertisement