Är ditt billås fruset? Kör iväg på ett ögonblick med detta enkla trick

av Titti Carlberg

13 Mars 2024

Är ditt billås fruset? Kör iväg på ett ögonblick med detta enkla trick
Advertisement

Vintern är en årstid som kämpar ganska mycket för att bli älskad, särskilt på grund av de många olägenheter den medför med sin fuktighet och kalla temperaturer, som orsakar skador och problem, både i och utanför hemmet. Bland dessa är en av de mest irriterande utan tvekan den försening vi riskerar varje morgon på grund av frosten när vi ska till arbetet eller skolan.

Speciellt för de som inte har ett garage att ställa bilen i under natten, faktum är att bilen kan medföra en irriterande lång och mödosam stund under vintertid, vilket tvingar oss att göra en rad preliminära åtgärder innan vi slutligen sitter bakom ratten och lägger i växeln. Skrapa vindrutan, aktivering av antidim-systemet, uthärdandet av den iskalla temperaturen inne i kupén är bara några av besvären.

Ett av de olägenheter som orsakar oss mest förseningar är dock oförmågan att ta sig in i bilen på grund av att låset är fruset. Hur många gånger har du blivit utelåst från din bil och undrat hur du ska ta dig in i den?

Lyckligtvis finns det ett enkelt knep som går snabbt att utföra för att tina upp låset på bilen så att du kan köra iväg.

Advertisement

Ett snabbt och enkelt knep för att tina upp låset och köra iväg

Ett snabbt och enkelt knep för att tina upp låset och köra iväg

publicdomainpictures.net

Det enklaste, snabbaste och billigaste knepet för att tina upp låset på bilen och kunna köra iväg är en eldlåga. Oavsett om det är en tändare eller en tändsticka så har vi alltid en till hands för alla behov och på vintern bär vi med oss den i fickan eller väskan, för att snabba på och göra det lättare att köra iväg på morgonen.

Värm nyckeln lite med tändaren eller tändstickan innen du sätter den i låset, upprepa operationen vid behov: på kort tid öppnas dörren och ger dig tillgång till förarsätet.

Detta enkla knep kan också komma väl till pass om du har varit hemifrån och du märker att låset på din ytterdörr har frysit igen när du försöker öppna den.

Advertisement

Andra användbara lösningar för att tina upp låset

Andra användbara lösningar för att tina upp låset

Pickpik

Tändare och tändstickor är dock inte de enda lösninagrna för att tina upp ett lås. Faktum är att det finns några andra intressanta knep som kan hjälpa oss att snabbt komma iväg.

  • Denaturerad alkohol brukar rekommenderas för avfrostning på vindrutor, men det kan också vara otroligt användbart på lås; applicera det på nyckeln innan du för in den i låset, det kommer att sänka fryspunkten så att nyckeln går att vrida och låser upp dörren, var dock uppmärksam på plastdelarna som kan torka ut i kontakt med alkohol;
  • Handsprit kan hjälpa eftersom det innehåller alkohol, och vem har inte en liten flaska till hands i fickan eller väskan? Smeta ut lite på nyckeln innan du sätter den i låset och upprepa vid behov.
  • Hårtorken, om du är tillräckligt nära ditt hus kan du rikta den heta luftstrålen från hårtorken mot låset, det tinas upp på ett ögonblick.

I vilket fall som helst är det alltid bättre att undvika användningen av hett vatten som kan förstöra plastdelarna och, om bilen är modern, även de elektriska komponenterna som finns i låscylindern.

Hur tinar du upp ditt billås på vintern?

Advertisement