Släpp lös kraften hos Rosmarin för hushållsrengöring, sedan kan du glömma alla andra rengöringsmedel

av Titti Carlberg

08 Mars 2024

Släpp lös kraften hos Rosmarin för hushållsrengöring, sedan kan du glömma alla andra rengöringsmedel
Advertisement

Det finns tusen olika rengöringsmedel, förvisso effektiva, men inte helt naturliga: för vissa är det ett obligatoriskt val, men när alternativ dyker upp vid horisonten är det värt att prova dem. Som i fallet med rosmarin för hushållsuppgifter, en billig produkt som tjänar till att rengöra många olika ytor i hemmet.

Du kan ägna en eftermiddag åt att förbereda lite, och det varar sedan en lång tid. Rosmarin är dessutom lätt att hitta, till och med att odla: är du nyfiken på tillvägagångssättet?

Advertisement

Endast två ingredienser, för fylla på med en mångsidig produkt utan kostnad

Endast två ingredienser, för fylla på med en mångsidig produkt utan kostnad

Creativo

Produkten vi visar här är ett av de uråldriga knep som är värt att damma av lite då och då, och för att göra det behöver du bara två ingredienser.

5 eller 6 färska rosmarinkvistar 
en flaska ättika

Utrusta dig sedan med en kastrull, en glasburk, en tom sprayflaska (i vilken den färdiga produkten kommer att sluta) och en sil för att filtrera.

Tillvägagångssättet är jätteenkelt:

  1. Lägg kvistarna i kastrullen;
  2. Häll över ättika: två fingrar räcker för att täcka rosmarinkvistarna;
  3. Låt det koka upp och stäng av värmen;
  4. Ta bort kastrullen från spisen och låt rosmarinen dra över natten (under tiden har den parfymerat köket!);
  5. Nästkommande dag ska du sila vätskan;
  6. Häll upp den i sprayflaskan.

Nu är din produkt klar för användning: den kommer att vara användbar på fönster, handfat och badrumsarmaturer, köksbänken och andra ytor på vilka ättika kan användas utan rädsla att förstöra ömtåliga naturmaterial.

En varning dock: eftersom det är ren ättika som används i en version som - på grund av att det kokas - gör att det blir ännu mer koncentrerat, kan du överväga att späda det lite. Du kan också dela upp produkten i olika flaskor, en absolut och en utspädd, beroende på användningsområden!

Advertisement

En alternativ metod med citron

En alternativ metod med citron

Pxhere

Det finns två olika sätt på vilken du också kan utnyttja citronens egenskaper och doft för att skapa en DIY-produkt

Du kan dessutom lägga till citronsaft och skal till beskrivningen du just sett, och till och med lämna skalet i flaskan.

Det finns ännu ett recept som dock kräver mer tid.

Lägg rosmarinkvistar och skalet från två citroner i en 1-liters burk. Tillsätt vatten och ättika i lika delar tills burken är fylld, stäng den och låt blandningen dra på en mörk plats i två veckor. Sila allt, och den återstående vätskan kan användas som rengörings- och avfettningsmedel!

Detta är naturliga rengöringsmedel som går snabbt att förbereda: om du gillar resultatet är det enkelt och ekonomiskt att förbereda större mängder för att ha i ett par veckor.

När du behöver lite extra hjälp med att göra rent något (så länge det är ett material som inte riskerar att förstöras av att tvättas ofta med ättika), kan du tillsätta en droppe diskmedel eller Marseillesåpa, det kommer att sluta med att du bara använder dessa produkter överallt i ditt hem!

Advertisement