Naturliga DIY-rengöringsmedel: är eteriska oljor säkra och lämpliga för alla typer av golv?

av Titti Carlberg

13 Mars 2024

Naturliga DIY-rengöringsmedel: är eteriska oljor säkra och lämpliga för alla typer av golv?
Advertisement

Att städa sitt hem är en plikt som vi alla utför så gott som dagligen och som, även om det ibland kan visa sig vara extremt betungande, inte kan undvikas. I den här hushållssysslan använder vi olika tillvägagångssätt och delar oss mellan dem som närmar sig problemet genom att förlita oss på dyra och aggressiva syntetiskt kemiska rengöringsmedel och de som föredrar ett mer milt och ekologiskt hållbart tillvägagångssätt genom att söka bland naturliga husmorsknep.

Bland de möjliga naturliga alternativen finns utan tvekan även eteriska oljor, föreningar av vegetabiliskt ursprung som kännetecknas av närvaron av flyktiga ämnen i rumstemperatur som ger dessa oljor särskilda dofter och egenskaper, som kan utnyttjas för att upprätthålla vårt välbefinnande och för att hjälpa till att upprätthålla hygien och renlighet i ens hem.

Men är eteriska oljor verkligen säkra och lämpliga för alla sorters golv? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Eteriska oljor och olika sorters golv

Eteriska oljor och olika sorters golv

formulatehealth/Wikimedia Commons

Eteriska oljor kan visa sig vara otroligt användbara vid rengöring av golv och kan ha många fördelar: faktum är att det finns många eteriska oljor med antiseptiska och antibakteriella effekter, medan vissa, som till exempel citron och apelsin har avfettande egenskaper, de är användbara för att få bort fläckar och beläggningar. Dessutom kan deras behagliga doft ocks vara användbar för vårt välbefinnande: lavendelolja är till exempel ett utmärkt avslappnande medel, citrusfrukter är energigivande och balsamikoljor är användbara för luftvägarnas välbefinnande.

För mer motståndskraftiga golv som keramik och porslinsstengods är eteriska oljor ett perfekt naturligt alternativ som kan användas tillsammans med vinäger för en desinficerande och avfettande verkan med en behaglig doft. Men är eteriska oljor säkra och effektiva även på ömtåliga golv? Låt oss tillsammans se deras applikationer och på vilka ytor vi måste uppmärksamma.

Advertisement
Rustico Tile and Stone/Flickr

Rustico Tile and Stone/Flickr

Terrakottagolv

Terrakotta har länge använts i byggnader landsbygden och har nu blivit alltmer uppskattat även i moderna sammanhang för sitt naturliga ursprung och dess dekorativa värde. Detta material erhålls av koklera och används för inre och yttre beläggningar men på grund av sin höga porositet kräver det noggrant underhåll och särskild uppmärksamhet på fläckar. Därför är det att föredra att använda mikrofiberdukar för att torka golvet utan att förstöra det och undvika aggressiva kemiska medel eller vinäger som riskerar att göra färgen matt.

Grönt ljus istället för eteriska oljor: för vanlig rengöring räcker det med några droppar i en hink varmt vatten, men om du vill utföra en djuprengöring kan du hälla i en sked bikarbonat.

floorsmk/Flickr

floorsmk/Flickr

Laminat och parkettgolv

Laminat och parkett är båda gjorda av trä och även om det förstnämnda är ett mer motståndskraftigt och långvarigt alternativ, är båda särskilt porösa material som är känsliga mot vatten och fukt, och kräver därför särskild skötsel och underhåll. För regelbunden rengöring kan man använda en väl urvriden trasa och några droppar eterisk olja, medan vid en djuprengöring och för att eliminera fläckar fungerar det bra med en lösning på 50 ml vinäger och en sked Marseille-såpa i 4 liter vatten, tillsätt 30 droppar valfri eterisk olja. Även i detta fall är det viktigt att trasan är väl urvriden för att undvika vattenstagnation.

sunpower.id

sunpower.id

Marmorgolv

En särskilt ömtålig naturlig sten på grund av dess porositet och känslig mot syror, marmor är väldigt uppskattat för sitt eleganta och raffinerade utseende: dess skötsel måste utföras noggrant och uppmärksamt, eftersom det lätt kan fläckas eller förstöras. För rengöring kan man använda eterisk olja i en hink med varmt vatten eller förbereda ett eget DIY-rengöringsmedel med vatten, Marseillesåpa, bikarbonat, denaturerad alkohol och eterisk olja för en mer grundlig rengöring.

Vilken eterisk olja är din favorit för rengöring av golven?

Advertisement