Verkar det alltid vara rörigt i ditt hem? Orsaken kanske beror på ett av dessa fel

av Titti Carlberg

15 Mars 2024

Verkar det alltid vara rörigt i ditt hem? Orsaken kanske beror på ett av dessa fel
Advertisement

Att komma hem efter en jobbig dag är en av de mest behagliga förnimmelserna man kan tänka sig, men om man, när man kommer hem möts av oordning, kan denna känsla oundvikligen försvinna eller förvandlas till en känsla av obehag. Men varför verkar ens hem alltid vara i oordning trots alla ansträngningar att hålla det i ordning?

Du har antagligen redan provat alla metoder som föreslagits av välkända städguruer, men resultatet har aldrig förändrats: efter några månader eller veckor, till och med bara några dagar efter att du har städat med ännu en ny metod är ditt hem på nytt rörigt, kanske till och med rörigare.

Det finns olika anledningar som kan leda till att vi inte klarar att sköta hemmet så att det alltid förblir städat, men det räcker med att känna till dem för att lösa problemet i grunden. Låt oss se vilka anledningarna är. 

Advertisement

För mycket prylar

För mycket prylar

rawpixel

Men det kanske inte är tillvägagångssättet som är fel, utan ditt hem kanske är överfullt av prylar. Även ett stort utrymme kan bli rörigt och överfullt om du försöker få in för många saker i det. Börja med att eliminera allt som är överflödigt, välj föremål efter en kategori i taget, vi är säkra på att du kommer upptäcka att du har en massa föremål som du inte ens minns att du har köpt.

Denna operation kommer inte bara garantera dig bättre ordning, utan kommer omedelbart att få dig känna dig lättare och friare.

Advertisement

Minnesföremål

Minnesföremål

Pxhere

Den föregående punkten tar oss till ett annat väldigt vanligt problem i ens hem: minnesföremål. Var och en av oss har en personlig inställning till minnen och många har för vana att behålla en överdriven mängd av dessa föremål. Undvik att fylla alla dina vertikala utrymmen i ditt hem med de mest obetydliga teckningarna som dina barn ritat, välj bara de viktigaste. Gör samma sak med fotografier och barndomsminnen, välj en liten plats att förvara dem på och begränsa dig till det.

Skjuta upp

Skjuta upp

Vic/Flickr

En annan dålig vana som skapar oordning är att skjuta upp: varför skjuta upp städningen till imorgon om du kan göra den idag? Lägg undan varje föremål direkt efter att du har använt dem, hantera posten omgående, och låt den inte hopa sig på möbler och bord, låt inte tvätten ligga kvar i flera veckor på torkställningen eller i tvättkorgen.

Om du kan göra något, gör det direkt.

För många behållare

För många behållare

Pixabay

Frestelsen är alltid stark: under en promenad, en resa eller en shoppingtur händer det att vi får syn på underbara behållare och instinktivt köper vi dem i tron att vi kommer att använda dem till ett specifikt föremål. Att köpa behållare bör dock inte vara en vana som dikteras av en nödvändighet: börja med att beställa, välj vilka och hur många du kommer att behöva och köp dem därefter. Annars riskerar du att finna dig själv med ett hem fullt av behållare som inte är till någon nytta.

För mycket värde på estetik

För mycket värde på estetik

Pixabay

Att se ett välorganiserat hem kan lätt få oss att tro att om jag organiserar mitt på samma sätt kommer det att se lika bra ut, det är sant. Men ofta passar inte samma organisationsmetod för alla och du kan ha svårt att hålla ordning en längre tid. Det finns inget behov av att dina böcker sorteras efter färg på hyllan, det som är viktigt är att de inte ligger på golvet.

Advertisement

En plats för varje föremål

En plats för varje föremål

Magnus D/Flickr

Även det mest obetydliga föremålet måste få plats i ditt hem, om du önskar ha ordning en längre tid. En av huvudorsakerna till intern röra är att inte ha en plats att förvara på efter att ha använt ett föremål. Organisera ditt hem så att du får plats med allt.

Skapa ett system och följ det

Skapa ett system och följ det

@gracefulspacesorganizing/Instagram

Ett annat väldigt vanligt misstag som måste åtgärdas omedelbart är misslyckandet med att skapa ett långsiktigt hållbart system. Ta hand om omorganisationen och städningen av ditt hem regelbundet och upprätta ett schema som du enkelt kan följa.

Vilka av dessa misstag gör du i ditt hem?

Advertisement