7 lösningar för katastrofer i tvättstugan: praktisk guide för en perfekt tvätt

av Titti Carlberg

10 Mars 2024

7 lösningar för katastrofer i tvättstugan: praktisk guide för en perfekt tvätt
Advertisement

Det händer ofta att de vita kläderna blir gråa och matta efter många körningar i tvättmaskinen, kläder med ihärdiga fläckar även efter tvätten eller plagg som plötsligt fått en annan färg på grund av ett oväntat föremål har förirrat sig in bland tvätten i korgen.

Detta är några av de vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar. Lyckligtvis kan de flesta av dessa olägenheter lösas genom att känna till de rätta strategierna. Det som gör att du kan återställa dina favoritkläder, vilket gör dem rena och användbara igen.

Advertisement

Hur åtgärdar man de vanligaste misstagen som sker när man tvättar i tvättmaskinen?

Hur åtgärdar man de vanligaste misstagen som sker när man tvättar i tvättmaskinen?

Howllfrt/ Reddit

För att åtgärda misstag som sker under tvätten kräver en viss beredskap för att säkerställa att problemet inte förblir bestående och därmed permanent förstör dina favoritkläder.

Ett klassiskt misstag är att man av misstag blandar ett färgat plagg med de vita, vilket kan resultera i en oönskad färg på tygerna. För att lösa detta är det viktigt att agera snabbt genom att ta bort det färgade plagget, göra ren tvättmaskinstrumman och, om tyget tillåter det, tvätta om de vita plaggen i en hög temperatur eller använda ett lämpligt blekningsmedel.

När vita plagg tappar sin glans kan en blötläggning i blekmedel eller en lösning av vatten och bikarbonat, följt av en regelbunden tvättning och exponering för solen under torkningstiden få dem att glänsa igen.

För envisa fläckar är citronsaft eller Marseilletvål en effektiv lösning, speciellt om du förbehandlar med det innan du tvättar det i tvättmaskinen.

Överdriven användning av sköljmedel kan lämna feta fläckar på kläder, som är lätt att få bort med en enkel extra sköljning eller förbehandling inför tvätt.

För att återställa noppiga tröjor till sitt ursprungliga utseende är det bara att blötlägga dem i kallt vatten med bikarbonat eller mjölk.

Handdukar som har blivit grova på grund av överdriven användning av tvätt- eller sköljmedel kan återupplivas genom att blötlägga dem i varmt vatten och vitvinsvinäger och sedan tvätta utan sköljmedel.

Advertisement
Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Marco Verch Professional Photographer/Flickr

Slutligen, för att undvika kaoset av vitt ludd som orsakas av pappersnäsdukar som glöms bort i fickorna på byxor och luvtröjor, är det viktigt att utföra en noggran kontroll innan dessa plagg placeras i tvättkorgen.

Om det ändå skulle hända råder vi dig att ta bort pappersresterna från kläderna med en klädvårdsrulle och att göra ren tvättmaskinen så att problemet inte uppstår igen i nästa laddning tvätt.

Att känna till och använda dessa enkla men effektiva medel kan göra skillnaden mellan att irreparabelt förstöra dina kläder och att spara det som kan sparas efter ett misstag under tvätten. Med dessa tips hoppas vi att du kan hantera små hushållsolyckor relaterade till tvätt med större självförtroende och kunskap, hålla dina kläder rena, glänsande och framför allt bärbara i många år framöver.

Advertisement