Återvinn din tröja: 3 knep för att ge nytt liv åt ett krympt plagg

av Titti Carlberg

25 Mars 2024

Återvinn din tröja: 3 knep för att ge nytt liv åt ett krympt plagg
Advertisement

Du kommer att bli nöjd över att få veta att en tröja som har krympt på grund av en felaktig tvätt i tvättmaskinen kan återställas till sin ursprungliga storlek. Så det finns ingen anledning att misströsta! Faktum är att det finns effektiva och helt naturliga metoder som kan omsättas i praktiken med enkla vardagsprodukter som finns i alla människors hem!

Advertisement

Använd balsam

Använd balsam

yolaA2/ Reddit

En av huvudåtgärderna för att lösa detta problem är att använda hårbalsam

Doppa ner plagget i en balja med varmt vatten och balsam i cirka 15 minuter. När blötläggningstiden är över, ta upp tröjan men skölj den inte utan vrid bara ur den lätt.

Lägg sedan plagget på en handduk för att låta överfödigt vatten absorberas och sprid försiktigt ut tyget med dina händer.

Det är viktigt att du låter tröjan torka horisontellt och ibland röra på den för att se till att den behåller önskad form.

Vinäger representerar, tack vare sina mjukgörande egenskaper, en annan naturlig lösning för att återställa en tröja som har krympt i maskintvätten.

Lägg plagget i en balja varmt vatten och tillsätt 3 dricksglas vitvinsvinäger. Låt tröjan dra i cirka 20 minuter så att vinägern kan verka på de sammandragna fibrerna. När tiden för blötläggningen är över, vrid bara ur plagget försiktigt utan att skölja det.

Lägg sedan tröjan på en plan yta för att torka och dra lätt i fibrerna tills tröjan återfår sin ursprungliga storlek. För att göra processen enklare kan du placera torra handukar inuti den så att den behäller önskad form under torkningsprocessen.

För denna process är det viktigt att man använder vitvinsvinäger för att undvika eventuella fläckar på tyget.

Advertisement

Prova att blötlägga den i borax

Prova att blötlägga den i borax

jeannelysy16/ Reddit

Borax, som vanligtvis används för att göra tyger vitare, kan också användas för att återställa den ursprungliga storleken på en tröja som har krympt i tvätten. Återigen, blötlägg tröjan i en balja varmt vatten, tillsätt 2 matskedar borax för varje liter vatten. Låt ligga i cirka 15 minuter, krama den lätt och lägg den sedan på en handduk för att torka. För att hjälpa till att återställa formen på tröjan kan du lägga torra handdukar inuti den i en kvart, och försiktigt expandera den. När detta steg har slutförts rekommenderar vi att hänga den på en galge under sista torkfasen.

Kom ihåg att borax är särskilt effektivt med tyger som ull och kashmir, men är mindre lämpligt för bomull och syntettyger.

Att återställa en tröja som har krympt i en felaktig tvätt till sin ursprungliga storlek är ingen omöjlig uppgift. Genom att använda naturliga och vanliga produkter, såsom hårbalsam, vitvinsvinäger och borax, är det möjligt att agera på tygets fibrer för att återställa dess ursprungliga storlek och utseende.

Advertisement