Uppsamlat regnvatten: en värdefull resurs, men hur undviker man myggor och andra problem

av Titti Carlberg

05 Mars 2024

Uppsamlat regnvatten: en värdefull resurs, men hur undviker man myggor och andra problem
Advertisement

Att samla upp regnvattnet är en av de bästa sakerna vi kan göra hemma: det kostar oss inget och det spar på vår vattenförbrukning - särskilt för dem som har växter på balkongen, trädgården och frukt- och grönsaksodling att vattna. Detta är också en ovärderlig hjälp för miljön eftersom det avsevärt minskar behovet av att utnyttja lokala akvifärer. Det finns dock några små olägenheter att ta itu med: varje plats där vattnet stagnerar kan det bildas alger, och förvandlas till favoritplatsen för myggor som lägger sina larver i det.

Så, hur ska man undvika att förvandla reservoaren med värdefullt vatten till en koloni av alla dessa organismer? Det finns några knep som kan hjälpa oss.

Advertisement

Att samla upp regnvatten i tunnor

Att samla upp regnvatten i tunnor

swisscheese138/Reddit

En sökning online räcker för att se hur många sätt det finns att kanalisera vattnet som samlas upp i tunnor från takrännan. Det finns de under jord, de över jord, de rudimentära placerade direkt under rännan och de som är utrustade med pumpar kopplade till automatiserade bevattningssystem, och många fler.

Att börja med en tillräckligt stor och robust tunna är en bra början, därefter kan man börja fundera på att installera ett mer avancerat tanksystem. Det samlas mycket vatten, men det är viktigt att inte låta det stagnera och skydda det från insekter. Faktum är att 72 timmar är tillräckligt för att ha en enorm mängd mygglarver som är svåra att se med blotta ögat då de är för små. När de växer tar de sig upp mot ytan för att andas och vi kan se dem röra sig när de är i puppstadiet. Vi bör då och då samla upp lite vatten från tunnan i ett vitt glas för att kontrollera om vi ser något i vattnet. Om vi ser pupporna är det redan försent att lösa problemet - och för vissa arter tar det bara en vecka att utvecklas från enkla ägg till myggor som flyger runt överallt.

Vattenstagnation främjar också till utvecklig av alger, även sådana som inte rekommenderas för det vatten som vi vill återanvända. Så låt oss se hur vi kan lösa problemet.

Advertisement

Hur man håller tunnorna fria från myggor och alger

Hur man håller tunnorna fria från myggor och alger

Jennifer C./Flickr

Medel mot alger

För att undvika bildandet av alger finns det några medel som hjälper:

  • Häll en liten mängd vitvinsvinäger i vattnet, vilket hjälper till att motverka tillväxten av dessa organismer;
  • i vilket fall som helst, töm tunnan regelbundet och se till att inget vatten blir kvar i botten;
  • Låt tunnan torka lite innan du fyller den med färkt vatten.

Medel mot myggor

För att skydda vattnet kan man ta till några knep:

  • Täck tunnans öppning med ett finkornigt nät (som ett myggnät) men robust, som måste säkras väl för att förhindra att vuxna insekter lägger ägg;
  • Varje rör för att förhindra översvämning måste vara minst 2,5 meter långt, så att dessa insekter avskräcks från att klättra upp i öppningen. Den senare bör alltså fortfarande vara täckt av myggnätet, blockerad med en ring.
  • Häll lite vegetabilisk olja för att skapa ett ytskickt på vattnet, 3 millimeter tjockt, för att kväva de larver som finns;
  • Köp (i specialiserade butiker eller online) Bacillus thuringiensis israelensis, en sorts bakterie som intas av larverna och orsakar deras död. Den används också för fågelvattenskålar.

Regeln att tömma tunnan lite då och då gäller både för alger och myggor. Och, speciellt om det har varit en stor förekomst av insekter eller alger, kan man då och då tvätta tunnan med lite blekmedel, skrubba botten väl och skölj noga. Låt den torka innan påfyllning av nytt vatten.

Det verkar vara mycket jobb, men i verkligheten är det operationer som inte tar någon lång tid att utföra, och med tanke på de stora fördelarna med uppsamling av regnvatten är det verkligen värt det!

Advertisement