Minikaktusar: ett oemotståndligt köp, men hur får man dem att överleva?

av Titti Carlberg

05 Mars 2024

Minikaktusar: ett oemotståndligt köp, men hur får man dem att överleva?
Advertisement

De är billiga, de är fina och de kräver inte så mycket skötsel: det är omöjligt att inte ge efter för frestelsen att köpa några av de där minikaktusarna som finns i marknadsstånden och i många olika butiker. Det är sant att vi inte behöver sköta dem på samma sätt som andra krukväxter, men det är lika sant att vi inte kan lämna dem helt åt sig själva. När vi tar hem dem till oss och sköter om dem kan det hända att vi ibland gör några misstag, och eftersom dessa växter är små och långsamväxande, visar de ibland tecken på stress när det är försent att återställa misstaget. 

Så hur ska vi sköta dem för att få dem att alltid må bra? Det finns några tips som kan hjälpa oss.

Advertisement

De vanligaste misstagen vid skötsel av små kaktusar

De vanligaste misstagen vid skötsel av små kaktusar

Creativo

  • Frågan om omplantering: det finns en regel som gäller för varje köp av krukväxter och det är "kontrollera om den ska planteras om". Vanligtvis med massor av icke-suckulenta växter är det bara att se efter om rötterna växer ut genom hålen i botten på krukan. Det är ett säkert tecken på att växten behöver mer utrymme. Det är dock inte på samma sätt med kaktusar: ibland står de bättre i trånga krukor (för att inte tala om hur bedårande de är i de små behållarna), men det är också sant att om det inte går att vattna dem i jorden blir det svårt att hantera dem. Så fundera på om rotklumpen fortfarande har gott om plats eller om den är i behov av att flyttas till en ny kruka. Välj dock en större kruka: en till två storlekar större.
  • Exponering: nästan alla sorter som vanligtvis köps i "mini"-version vill ha sol. Så om du inte kan garantera exponering mot söder (sydväst eller sydost) kommer de att drabbas av 
  • Parasiter: så fort du lägger märke till spindelväv eller vita prickar (som fjäll, mikroskal eller åtminstonen något "mjöligt") måste du vidta åtgärder. Eliminera dessa oönskade förekomster med en borste (eller till och med med fingrarna) och spraya sedan en specifik insekticid enligt instruktioner på flaskan.
    Du kan också prova att lösa upp 10 gram Marseilletvål (eller mjuk kaliumtvål) i en halv liter vatten och spraya det på växten. Upprepa varannan eller var tredje dag tills alla oönskade gäster har försvunnit.
  • Kruka och fat: när du vattnar får det inte bli kvar något stagnerat vatten på fatet, eftersom det skapar fuktförhållanden som är skadliga för växten. Om du vattnar på fatet, se till att det är torrt dagen efter.
Advertisement

Skötsel av kaktusar

Skötsel av kaktusar

CactusLimon/Etsy

Vi pratade om exponeringen så här kommer några andra parametrar att komma ihåg för en bra skötsel av kaktusar:

  • Bevattning: suckulenta växter och i synnerhet kaktusar vill inte ha mycket vatten. Vattna endast när jorden är helt torr (ibland kan det gå ett par veckor, och under vintern till och med mer än en månad).
  • Jord: föredra alltid den som är specifik för kaktusar, som lätt sandig, perlit och generellt väldränerande. Vattenstagnation måste till varje pris undvikas.
  • Gödsel: använd den som är för kaktusar, enligt instruktionerna på förpackningen (vilket alltid är bättre att späda lite ytterligare). När det gäller tidpunkten för näringen rekommenderas det på våren eller åtminstone i början av sommaren. Undvik det under den varmaste perioden och under den kalla årstiden när dessa växter går in i vinterdvala.

Med lite uppmärksamhet, men utan stress, blir dina kaktusar väldigt vackra!

Advertisement