Blicken mot golvet: de vackraste mattorna för att göra rummets golv till kung

av Titti Carlberg

01 Mars 2024

Blicken mot golvet: de vackraste mattorna för att göra rummets golv till kung
Advertisement

En snygg matta i vardagsrummet för att skapa en sammanhållning mellan soffan, fåtöljer och soffbordet. Eller en som gör sovrummet bekvämare, eller hemmakontoret varmare och mer välkomnande: det finns många ursäkter, hmm tillfällen, för att lägga en matta på golvet i ett rum. Men välj inte första bästa: du måste överväga måtten (spoileralarm: bättre stor än liten), hitta ett material du gillar, färg och framför allt en design som passar ditt hem och smak bäst.

Urvalen kan vara oändliga, men om du inte vill begränsa dig till de som erbjuds av de mest välkända katalogerna, kan du ta en titt på dessa modeller som vi har valt: du kanske ser den som passar dig bäst och, allas blickar kommer rikta sig mot golvet!

Advertisement

Neutrala toner, önskad effekt

Neutrala toner, önskad effekt

anthropologie.com

Om du inte vill ha en färgfläck på golvet eller en alltför oregelbunden och ovanlig form är det bättre du håller dig till sobra val, med standardformer och neutrala färger. Det är dock också bättre att undvika tråkiga och anonymitet genom att fokusera på elegant utförande eller högkvalitetsmaterial.

Advertisement
anthropologie.com

anthropologie.com

Ett annat exempel kan vara den här mattan, tuftad för hand (det vill säga quiltad, ungefär, för att skapa olika nivåer i ett enda stycke, bygga på reliefer). Den har en tidlös design, inspirerad av art déco, är gjord med en blandning av garn och för tankarna till exotisk sandstrand!

Jute och naturliga fibrer

Jute och naturliga fibrer

sklum.com

Bland det mest populära materialt för mattor som ska pryda hemmet finns naturliga fibrer med jute i pole position. Detta är ofta ett hållbart val och arbetet är så väl utfört att du inte behöver avstå från vare sig stil, originalitet eller elegans. Modellen du ser här är vävd i jute och bomull, har en rektangulär form geometrisk desig för bitarna.

laredoute.it

laredoute.it

Om du föredrar en schackdesign kan denna matta vara rätt för dig. Ett hantverk som kräver en viss omsorg: faktum är att denna matta tål inte en intensiv trafik, så det är bättre att lägga den i ett område där den inte blir så lätt trampad på.

laredoute.it

laredoute.it

Ännu en rektangel, återigen i juta, men här tonas den rena formen av rektangel ner lite av de rundande kanterna: många halvcirklar placerade sida vid sida för att mjuka upp hela formen, utan att överdriva.

Advertisement

Originella färger

Originella färger

nordicknots.com

Vi vet alla att persiska mattor och liknande är en riktig skatt av färger och dekorativa mönster. De står högt i popularitet, men det finns också plats för mer samtida modeller. Denna, designad av Giancarlo Valle, extremt eleganta med charmen i konturerna av de utskurna hörnen och upplivad av "knutarna" på kanterna, är allt att beundra. Tillverkad av nyzeeländskt ull och inredd efter inspiration från designerns familjehem i Latinamerika, med en blandning av nordisk folklore, är det en liten skatt att ha hemma.

sklum.com

sklum.com

Rosa har gjort en stark comeback inom inredning (och inte bara tack vare Barbie). Det finns många rosa möbler i möbelkatalogerna, precis som med soffor. Och om ditt vardagsrum redan är inrett för att rymma en rosa matta, vad sägs om denna? I bomull, oval form, med formen förändrad av en cirkel som kommer ut på ett lekfullt sätt. Det är tillräckligt originellt för att roa och riskerar aldrig att bli tråkiga.

 

Advertisement

Dekorativt mönster

Dekorativt mönster

anthropologie.com

Upprepande dekorativt motiv är ett annat motiv som inte saknas. Vi har rutor, linjer, geometrier och botaniska tryck. Men har du aldrig tänkt på de marockanska kakelplattorna du ser i inläggningbeläggningar? Vissa väggar och golv blir verkligen oemotståndliga tack vare dem, och du kan låna den i överflöd med en matta som minns deras former och färger.

anthropologie.com

anthropologie.com

Vi nämnde botaniska motiv: de går aldrig ur modet, men även för dem finns det ofta mycket mer moderna versioner som möter behoven hos dem som vill ha klassisk elegans utan att se inaktuella ut. Som denna praktfulla blommiga äng.

Advertisement

Alla blickar mot mattan

Alla blickar mot mattan

anthropologie.com

Vi trycker oss lite åt ett annat håll, till mattor som kräver uppmärksamhet. Vem kan ignorera en bengalisk tiger som smyger på marken? Den är vackert återgiven i denna otroliga matta!

anthropologie.com

anthropologie.com

Och om du älskar blommor skapar tekniken vi nämnde tidigare (den med tuftade mattor) mjuka reliefer som förstärker formerna på denna drömträdgård, som skulle komma till liv under dina fötter.

Har du redan hittat mattan som ska inredas i ditt hem?

Advertisement