Föroreningar hemma? Här är de bästa sätten att hålla det i schack och minska på dem

av Titti Carlberg

28 Februari 2024

Föroreningar hemma? Här är de bästa sätten att hålla det i schack och minska på dem
Advertisement

Har du någonsin hört talas om föroreningar inom hemmets väggar? Det låter absurt, men det är ett fenomen som uppstår varje dag och har många triggers. Det är inte jätteskadligt för hälsan, men det är alltid lämpligt att vara uppmärksam på olika faktorer för att minska på det och andas renare och mer hälsosam luft, för att inte ge upp hov till allergier, astma eller andra liknande problem.

Så hur får vi bort det? Genom att följa dessa enkla förslag och vara noga med att inte utföra vissa handlingar inne i huset.

Advertisement

Varifrån kommer föroreningarna i hemmet

Varifrån kommer föroreningarna i hemmet

Rawpixel

Det måste sägas att denna "hem"-förorening framför allt härrör från yttre föroreningar som, särskilt i städer, smyger sig in i huset. Men utomhusluften är inte den enda anledningen, det finns många andra faktorer som gynnar den. 

Husdjur, rök, smuts, damm, tyger och gaser: många saker och många situationer som vi nästan inte lägger märke till, men som orsakar förorenad luft som måste "regenereras".

Låt oss se vad vi måste undvika för att inte gynna det ännu mer.

Advertisement

Hur förhindrar vi föroreningar i hemmet?

Hur förhindrar vi föroreningar i hemmet?

Ceyhun Özdemir/Pexels

Det finns flera sätt att få en ren luft i hemmet.

  • Ventilation. Visst, det är sant att yttre föroreningar kommer in genom fönster, men det är också sant att det inte främjar korrekt luftcirkulation att hålla dem stängda, vilket kan öka ansamlingen av damm och bakterier. Att försäkra sig om att det sker ett luftombyte och en rening av luften är viktigt, särskilt under dagar då det är vackert väder.
  • Underhåll av apparater och rör. Det är inget vi lägger tillräckligt med uppmärksamhet på, men underhållet av allt som vi använder till vardags är viktigt. Kontrollera apparaterna, byt ut gasrören, framförallt om de har passerat sista förbrukningsdatum, rengör eller byt filter på spisfläkten, luftkonditioneringen och annat med filter som finns i rummen. På så sätt blir det inga monooxidläckor eller damm samlat på filtren och cirkulationsluften blir bättre.
  • Rök. Försök undvika att röka inomhus. Vi inser inte hur skadlig cigarettrök är, både direkt och passiv, förorenar miljön och impregnerar väggar, möbler och tyger i huset. Vårt luktsinne vänjer sig med tiden, men lukten och resterna av rök finns alltid kvar. På samma sätt som lukten från eldstäder cirkulerar. Så om du har en i ditt hem, var uppmärksam på hur ofta du använder den och på vilket sätt.
  • Husdjur. De är ett bra sällskap, men deras päls och lukterna de avger kan vara irriterande. Vi sköter deras hygien väl och konstant, för att förhindra att de främjar föroreningari hemmet. Det krävs trots allt inte så mycket och det är också bra för oss alla.
  • Fukt. Fukt gynnar tillväxten av mögel och bakterier och det är därför det är viktigt att torka rummen, inte uppmuntra stagnation och förhindra att möbler och väggar blir förstörda.

 

Andra försiktighetsåtgärder

Andra försiktighetsåtgärder

Rawpixel

För att säkerställa att luften vi andas i hemmet är ren och inte orsakar problem för vår hälsa, uppmärksammar vi även dessa faktorer:

  • Städning. Grundläggande för att undvika ansamling av smuts och damm, vi dammsuger ofta och rengör golv, möbler, hyllor och badrumsinredning. På så sätt kommer smutsen som samlas på ytorna inte att överföras till luften vi andas, utan vi kommer att känna en ren och fräsch doft.
  • Mattor. De orsakar ofta allergier och astma, de samlar mycket damm på grund av sin sammansättning och avger ludd i luften. Detta kan man lösa på två sätt: avlägsna dem för alltid, eller uppmärksamma deras vård, kanske genom att begära ett regelbundet ingripande från en expert.
  • Parfymer och ljus. Dålig lukt ska inte täckas, utan elimineras. Här bör ljus, sprayer och parfymörer av alla slag elimineras. De ämnen som de släpper ut i luften bidrar avsevärt till dess förorening.
  • Rengöringsprodukter. Vi håller alltid de kemiska rengöringspruodukterna välbevarade och förseglade. Ångorna som strömmar ut från dem är en annan "osynlig" orsak till föroreningar i hemmet. Låt oss ägna maximal uppmärksamhet och, om möjligt, använd naturliga DIY-produkter för att rengöra husets alla rum.

 

Låt oss besegra luftföroreningar

Föroreningar i hemmet är ett ständigt fenomen, men vi kan besegra det genom att uppmärksamma det vi just har pratat om, kanske genom att installera en luftrenare i bostaden eller en avfuktare, och några växter som, förutom att försköna, kommer att hjälpa oss att befria luften från negativa partiklar. Om vi håller rent, snyggt och fritt från ångor och fukt i bostaden kommer vår hälsa att tacka oss. 

Så låt oss börja kämpa för att besegra föroreningar i hemmet. Lycka till!

Advertisement