Alla råd och steg-för-steg guide för att plantera om Cycas och skydda den från kylan

av Titti Carlberg

24 Februari 2024

Alla råd och steg-för-steg guide för att plantera om Cycas och skydda den från kylan
Advertisement

Cycas revoluta har sitt ursprung i de södra subtropiska regionerna i Japan, främst från ön Kyushu. Traditionellt växer den i kustnära skogar och steniga områden, på väldränerade jordar, steniga sluttningar och sandig mark. Cycas-släktet som denna växt tillhör anses vara fossilt, eftersom dess varaktighet på Jorden går tillbaka till det första uppträdandet av växter på vår Planet, för cirka 300 miljoner år sedan.

Denna vintergröna perenn har därför följt oss i flera århundraden som en prydnadsväxt, som är väldigt uppskattad för sin arkitektoniska skönhet, men också för dess otroligt långsamma tillväxt. Faktum är att den kan nå en höjd på 1,5 meter, men det tar 20-50 år, vilket gör den lämplig för odling i krukor.

En ganska rustik växt, den motstår nollgradiga temperaturer även om den föredrar varma och fuktiga klimat. Den kräver alltid färsk och fuktig jord och näring en gång i månaden under växtsäsongen för att växa sig frodig.

Trots sin långsamma tillväxt kräver den regelbunden omplantering, om än mycket sparsam. Här förklarar vi hur och när du ska plantera om den för en lycklig tillväxt.

Advertisement

När man ska plantera om Cycas

När man ska plantera om Cycas

Walking Talking Gardeners/YouTube

Eftersom Cycas är en långsamväxande växt bör den planteras om vart 2-4 år, du kommer att förstå när det är dags eftersom rötterna då kommer att börja sticka ut från krukans botten när du lyfter upp plantan till ytan. Den idealiska tiden för omplantering av dessa växter är början av våren, i mars eller i början av hösten, i september

Var uppmärksam på valet av jord, som måste ha en hög dräneringskapacitet: du kan få det genom att blanda universaljord med pimpsten eller expanderad lera. Med tanke på att den inte planteras om så ofta är det tillrådligt att berika jorden med leonardit, en blandning av fossil organisk substans som främjar mikrobiell tillväxt, kelaterar näringsämnen och stimulerar rottillväxt. Denna operation måste utföras två gånger om året genom att ta bort ytskiktet av jorden, applicera leonardit och föra tillbaka det till volymen med färsk jord.

Advertisement

Hur man planterar om Cycas

Hur man planterar om Cycas

Walking Talking Gardeners/YouTube

Cycas är inte en växt som gillar att planteras om och därför är det nödvändigt att gå försiktigt tillväga med denna operation:

  • vattna rikligt, helst genom nedsänkning i vatten så att jorden blir mjukare vilket gör det lättare att dra upp plantan från krukan utan att bli lerig, eftersom detta skulle göra följande steg svårare;
  • välj en kruka som är minst 4-5 cm större än den föregående och fyll botten med expanderad lera, därefter ett tunt lager jord;
  • extrahera växten försiktigt från den gamla krukan, placera den horisontellt och vrid lätt när du drar stammen från botten. Var försiktig så att du inte drar i bladen eller den apikala delen av stjälken, efterom du kan skada den;
  • sätt växten med sin gamla jord i den nya krukan och fyll den med ny jord;
  • fortsätt med näring för att uppmuntra ny tillväxt.

Hur man skyddar Cycas mot köld

Som redan nämnts är Cycas en växt som står emot temperaturer nära noll, den visar bara ett litet tecken på kalla blad. Dess idealtemperatur på vintern är dock runt 10 grader och därför är det bäst att skydda den vid en intensiv och långvarig kyla för att undvika frostskador.

Att ställa in den inomhus kanske inte är det rätta valet, eftersom låga temperaturer är nödvändiga för att bibehålla viloläget, vilket kommer att gynna tillväxten under följande säsong. Från slutet av oktober eller början av november kommer det dock att vara nödvändigt att skydda den från vinterfrost, flytta den till en skyddad veranda eller balkong eller inuti en ouppvärmd och väl upplyst entré.

Växter i marken, som inte går att flytta, kan istället skyddas med speciella TNT-påsar eller jutesäckar.

Tack vare dessa tips kommer din Cycas-växt alltid vara välmående och lycklig!

Advertisement