Ogräs på uppfarten: 3 sätt för att eliminera det

av Titti Carlberg

24 Februari 2024

Ogräs på uppfarten: 3 sätt för att eliminera det
Advertisement

Uppfarter och stigar i trädgården, samt olika stenbelagda ytor: det handlar om ytor i trädgården som vi planerar noga och som vi vill hålla rena året runt, speciellt när det kommer till ogräs

Faktum är att det finns perioder på året då det är mer än tillräckligt att sopa ytorna för att hålla dem snygga, men från slutet av vintern fram till nästa höst finns hotet av ogräs som växer spontant i alla springor. Det finns trottoarer och uppfarter som är utformade för att även integrera "gröna utrymmen", även om de måste hållas under kontroll. Men om man verkligen inte vill se ens ett grässtrå måste man konstant sköta underhållet.

Advertisement

Ta bort ogräs, ja, men var försiktig med följderna

Ta bort ogräs, ja, men var försiktig med följderna

TennisTradingTruckin/Reddit

Det finns botaniker som förklarar för oss att det vi kallar ogräs har ett dåligt rykte bara för att det är växter som inte speglar våra estetiska normer, och att dessa exemplar faktiskt, just på grund av deras envishet är de som är mest lämpliga att odla i det område där vi vill eliminera dem. Vad betyder det? Att rycka bort de arterna innebär en kontinuerlig och målinriktad ansträngning, eftersom vi måste motverka ett helt naturligt och spontanväxande fenomen, men vi vill ju inte ha trädgården förstörd.

Om vi därför tar till herbicider eller aggressiva ämnen (även om de verkar mer "naturliga") så gör vi inget annat än förorenar jorden och vi kanske till och med förstör de växter som vi vill se frodiga. Så vilka är de mest effektiva ekologiska metoderna?

Advertisement

Säg farväl till ogräs: metoderna som inte sätter den omgivande marken i fara

Säg farväl till ogräs: metoderna som inte sätter den omgivande marken i fara

Brianna, QUANIE/Amazon

Det finns ingen definitiv mirakelmetod men beroende på det område som ska behandlas kan vi allti ta till minst 3 olika metoder som inte är skadliga för jorden eller andra växter och - åtminstone två av dem - inte är särskilt ansträngande.

  • Manuell borttagning av ogräs: vi vet att det verkar självklart, men att agera manuellt när det bara växer lite ogräs är det bästa sättet. Se till att dra upp alla rötter så att de inte återkommer efter ett par månader. Men om området som ska behandlas är stort kan det vara ganska ansträngaande och då är det bra att ta till andra metoder.
  • Hett vatten: man måste dock vara försiktig så att man inte bränner sig på vattnet. Men det är en metod som är effektiv och som inte innebär de miljörisker som herbicider för med sig. Metoden fungerar men man behöver mycket vatten att hälla direkt på ogräset och chanserna är större ju yngre och svagare växterna är som ska utrotas. Faktum är att vi kokar dem, vilket orsakar en termisk chock som dödar växten, och efter ett par timmar eller dagar är de så pass livlösa att det inte krävs mycket för att rycka bort dem.
    Man kan också använda vattnet som man har kokat ägg eller grönsaker i, men att använda det ofta kan förändra värdena i jorden eftersom det är saltat vatten.
  • Facklor mot ogräs: när man måste arbeta på ganska stora ytor är detta den metod som är snabbast. Även här förstör lågan som är koncentrerad på växternas celler, så de brinner om de är unga, eller får en termisk chock, försvagas och sedan dör, även de mer robusta, men det kan dock ta lite längre tid för dem. Efter en kort tid (från en halvtimme till max 2-3 dagar) kan man se att ogräset är väldigt torrt och det är enkelt att rycka upp.

Andra medel, som ättika eller mindre aggressiva ämnen än kemiska ogräsmedel, men potentiellet skadliga rekommenderas att användas endast på den stenbelagda gången långt från träd och andra växter, även om de inblandade vätskorna kommer att tränga in i jorden under marken och sprids till det omgivande området.

Förebyggande är det alltså alltid  bra att undvika att det bildas ett substrat som ogräs kan växa i: därför kan frekvent rengöring av ytorna, och även en bra avgränsning av de gröna delarna jämfört med de asfalterade, göra mycket

 

Advertisement