Inga fler ljusglimtar mellan gardinerna på morgonen: blockera dem med skumplaströr

av Titti Carlberg

22 Februari 2024

Inga fler ljusglimtar mellan gardinerna på morgonen: blockera dem med skumplaströr
Advertisement

Mörkläggningsgardiner är ett användbart verktyg för att skapa totalt mörker i sovrummet, vilket garanterar bättre sömnkvalitet. De är väldigt populära i tätbebyggda områden och områden med hög ljusförorening, men också av dem som arbetar nattskift. Det handlar om dubbelfodrade gardiner som blockerar insläppet av solljus eller artificiellt ljus genom fönstren, vilket ger ett extra lager skydd jämfört med klassiska gardiner, som istället låter ljuset filtrera igenom även minimalt.

Ljuset lyckas dock ofta filtrera igenom även dessa gardiner, det kryper igenom springorna i tyget, särskilt i den övre delen och vid kanterna: i det fallet går det inte att skapa totalt mörker, vilket innebär att sömnen kan störas eller så väcks man av ljuset från den tidiga soluppgången.

Lösningen på detta problem kan vara enklare än man tror: ett smart knep med skumplaströr kan hjälpa dig att fylla springorna i dina mörkläggningsgardiner och garantera dig rätt vila.

Advertisement

Hur skumplaströr kan förhindra ljuset att filtrera igenom

Hur skumplaströr kan förhindra ljuset att filtrera igenom

Pau Casals/Unsplash

Om din mörkläggningsgardin tillåter ljuset att slippra igenom springorna i dess övre del räcker det med ett skumplaströr för att lösa problemet: följ bara dessa enkla steg:

  • Klipp upp tuben på längden för att skapa en skåra som gardinstången ska passera;
  • placera tuben på den övre delen av gardinstången och fixera eventuellt med tejp för att förhindra att den rör sig;
  • dra igen gardinerna, nu har du äntligen totalt mörker.

Detta enkla knep fyller gapet mellan gardinen och fönstret, förhindrar ljuset från att sippra igenom och säkerställer fullständigt mörker när gardinerna är fördragna.

Detta knep är ett billigt gör-det-själv-alternativ till plisségardinen, tygband som ursprungligen användes som efterbehandling för att täcka området där gardinerna fästs på väggen, vilket garanterar perfekt ljusisolering.

Advertisement

Andra knep med skumplaströr

Andra knep med skumplaströr

@hammsmom_shayla/Instagram

Det finns många sätt som skumplaströr kan vara användbart i våra hem:

  • dina gardiner kommer alltid att vara väl draperade på dina fönster, tack vare skumplaströr, som du kan använda för att ersätta toapappersrullar: skär dem till önskad längd och gör ett snitt i riktningen av längden, så att du kan föra in dem i gardinstången, mellan en ring och en annan. På det sättet bildas reglerbara och prydliga draperier;
  • genom att klippa upp ett skumplaströr på längden kan du också få ett bekvämt skydd mot drag som passerar under dörren, eller en stötfångare genom att montera det i sidled på dörrar, möbler, bord och sängar;
  • Klipp skumplaströr och sätt dem i dina stövlar så att de behåller sin form även när du inte ska använda dem på länge;
  • skapa söta skydd mot drag för fönster genom att fodra ett skumplaströr med återvunna tyger eller strumor;
  • skapa mjuka sittpuffar genom att foga ihop flera skumplaströr och täck dem med tjockt tyg.

Hur många andra knep kan du med dessa mångsidiga föremål?

Advertisement