Det finns ett populärt sätt att måla sitt sovrum som gör att man sover bättre

av Titti Carlberg

21 Februari 2024

Det finns ett populärt sätt att måla sitt sovrum som gör att man sover bättre
Advertisement

Har du någonsin hört talas om "color drenching" eller rättare sagt "dränka rummet i färg"? Det är en av de senaste årens mest populära inredningstrender, inspirerad av en smak för miljöer som bokstavligen är fulla av färg. Ett mångsidigt tillvägagångssätt som förutom den otvivelaktiga estetiska återvändsgränden också verkar ha en avslappnande effekt, så pass att det rekommenderas särskilt i sovrummet: det ska tydligen framkalla en riktigt vilsam sömn.

Advertisement

Välj en färg och använd den (mer eller mindre) överallt

Välj en färg och använd den (mer eller mindre) överallt

Tina Tyrell/curbed.com

Det engelska uttrycket "color drenching" betyder som nämnts att dränka och mätta rummet med färg. Vi menar specifikt valet av en dominerande nyans, som i slutändan täcker praktiskt taget alla synliga ytor.

Detta betyder att man naturligtvis använder denna färg på alla väggar, men också i taket, och dessutom att matcha den mot golvet och möblerna, väggbeklädnaden och alla andra arkitektoniska strukturer som är integrerade i rummet (vi menar allt som är gjort av gipsskivor, men inte bara).

Advertisement
@artdecojewel/Instagram

@artdecojewel/Instagram

Detta innebär att även om ytorna täcks av denna färg är av olika material och konsistenser (pardon, texture), hittas en avslappnande enhetlighet just i valet av en enda färg. Med ett ord, monokrom.

Detta ska dock inte färstås på ett absolut sätt.

Monokrom betyder inte bara enfärgat

Monokrom betyder inte bara enfärgat

Pinterest

Monokrom betyder faktiskt inte "enfärgat: om vi målar allt i exakt samma färg får vi en känsla av ett djup, som skapas av varje volym och form som syns i rummet. Eller det är förmodligen det du fruktar innan du ger dig in i en liknande inredning. I verkligheten finns det flera sätt att undvika ett så tråkigt resultat: först och främst måste du överväga ljuset. Det naturliga som förändras under dagen och årstiderna, och förvandlar samma färg till en myriad av olika nyanser just på grund av dessa naturliga förändringar. 
Men även det artificiella ljuset: beroende på var ljuskällorna finns i rummet, deras intensitet och temperatur, tillåter dessa oss också att variera den kromatiska uppfattningen.

Men ännu mer måste det anses att denna monokromi ska förstås i en relativ mening: det finns en dominerande färg, och andra kombinerande som är progressivt ljusare eller mörkare toner, mer eller mindre mättade, med något olika temperaturer. Här kommer vi närmare idén med tonala interiörer, de som skapats med intilliggande färgnyanser: sortimentet av blått som kanske inkluderar en färg som drar mot turkos, dock utan att gå över till grönt.

Inte bara i sovrummet: monokrom skapar relax överallt

Inte bara i sovrummet: monokrom skapar relax överallt

@michellecgage/Instagram

Allt handlar om att hitta den färgnyans som är mest tillfredsställande och avkopplande för oss. Favoriterna är blått och grönt, men man kan använda vilken färg som helst och framför allt är det ett sätt att inreda som fungerar i alla rum.

Vi kan revolutionera badrummet, vardagsrummet, köket eller till och med korridoren och entrén... Föreställ dig att fylla varje rum med en progressiv färg!

@holly.koehn/Instagram

@holly.koehn/Instagram

Ju mer rummen är fyllda av naturligt ljus, desto mer kommer vi att kunna våga med mörka och djupa färger utan att riskera känna oss betryckta, tvärtom!

Advertisement
@rachelchudley/instagram

@rachelchudley/instagram

Och även valet av möbler, tyger och tillbehör kan följa den väg som de dominerande färgerna visar, och lämna kontrasterna till några detaljer utspridda här och där: om den kromatiska balansen inte bryts kommer vi aldrig att överväldigas av den "stora" närvaron av färgen i rummet.

Skulle du vilja dränka något rum i ditt hem med färg?

Advertisement