Puffar och fotpallar att rengöra: låt oss se hur man tvättar och desinficerar dem

av Titti Carlberg

21 Februari 2024

Puffar och fotpallar att rengöra: låt oss se hur man tvättar och desinficerar dem
Advertisement

Precis som fåtöljer och soffor kan även sittpuffar och fotpallar som vi har i vardagsrummet eller i något annat rum bli fläckiga, impregnerade med dålig lukt och smutsiga i allmänhet. Med jämna mellanrum måste vi därför oroa oss för att göra ren och desinficera dem ordentligt, precis som vi gör med resten av möbelklädseln, och ännu mer om vi har barn, hundar eller katter som älskar att sträcka ut sig på dessa möbler tillsammans med oss.

Så hur tvättar man dessa mångsidiga inredningstillbehör? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

En snabbguide till de olika typerna av sittpuffar

En snabbguide till de olika typerna av sittpuffar

bodema.it

Såvida klädseln inte är avtagningsbar och därför lättare att tvätta för hand eller i maskin (det finns säkerligen tydliga indikationer om detta från tillverkaren). I allmänhet finns det en hel del metoder att föredra för rengöring av av sittpuffar beroende på vilket material de är av:

  • Bomull: använd en mjuk trasa eller en icke-slipande svamp, med ett milt rengöringsmedel eller milt schampo.
  • Läderimitation: använd en svamp eller en mjuk trasa och ett milt rengöringsmedel, utan att överdriva med vatten.
  • Läder: förutom specifika tvättmedel kan du prova med sadeltvål (alltid bra att ha hemma om du har läderklädda möbler hemma).
  • Vinyl: föredra alkaliska rengöringsmedel, aldrig syror och om det behövs använd en mjuk borste.
  • Garn: tvättmedel för ömtåligt material, badda utan att använda för mycket vatten, med en mjuk trasa.
  • Fuskpäls: dammsug och dutta därefter med en svamp och milt tvättmedel.
  • Sammet: om du har tvättmedel som lämpar sig för klädsel av denna typ av tyg, bättre, annars dutta med en svamp och en blandning av vatten (en mugg) i vilken du har löst upp en tesket milt diskmedel eller Marseille-tvål.

 

Advertisement

Hur man får bort dålig lukt från en sittpuff

Hur man får bort dålig lukt från en sittpuff

IKEA

Med tanke på att de ofta är klädsel som inte är avtagsbar, och blir impregnerade med dålig lukt, speciellt när de används som fotpall, är det viktigt att ta hand om luktborttagning och desinficering.

Det man bör göra så ofta som möjligt är att dammsuga dem. När man köper denna typ av möbel är det alltid lämpligt att överväga att köpa speciella apparater, de så kallade "klädselrengörare" som vanligtvis arbetar med specifika rengöringsmedel och automatiskt mäter doseringen av vatten och tvättmedel som ska appliceras, och omedelbart suger upp överskottsvätskan.

För att deodorisera kan du använda natriumbikarbonat: ungefär som du gör på sängmadrasser och mattor, strö bikarbonat över hela puffen, vänta i upp till en halvtimme eller mer innan du dammsuger bort allt. Det är dock ett ganska milt medel som kanske inte ger ett omedelbart resultat, men om det upprepas med jämna mellanrum gör det verkligen en stor skillnad.

Om det är nödvändigt att tvätta för att få bort en mer ihållande lukt, föredra alltid produkter baserade på aktivt syre, inget blekmedel, dock kan det mest milda fungera utan problem om det är rejält utspätt med vatten.
Som med all icke-avtagbar möbelklädsel är det bästa att inte använda för mycket vatten, speciellt om du inte har en dammsugare eller liknande verktyg som kan förstöra tyget eller stoppningen. Det är bättre att upprepa proceduren efter ett par dagar än att blötlägga allt vilket skapar ideala förutsättningarna för spridning av mögel och bakterier.

diotti.com

diotti.com

Så varje gång du ska tvätta den, fukta en trasa eller en svamp i en flytande blandning (tvättmedel måste alltid späs ut rejält, eftersom det inte går att skölja efter tvätten), vrid ur och dutta. Det krävs tålamod, men att blötlägga dessa fibrer i vatten och tvättmedel som inte går att skölja ur förvärrar bara lukten!

Du kan också lägga till lite väteperoxid i blandningen av vatten och tvättmedel (olika beroende på material, vilket vi har nämnt) för att desinficera och bekämpa mögel och bakteriesvampar.

Hur som helst, när man använder DIY-medel, men även specifika produkter, är det alltid bästa att först testa på en dold punkt på puffen, för att kontrollera att ingen missfärgning eller andra skador på materialet uppstår. När du har kontrollerat det kommer du att kunna agera utan problem på din möbel!

Advertisement