Är det verkligen säkert för vår hälsa att ha tända stearinljus? Experters åsikter

av Titti Carlberg

20 Februari 2024

Är det verkligen säkert för vår hälsa att ha tända stearinljus? Experters åsikter
Advertisement

Det finns många anledningar till att vi tänder ett stearinljus hemma: för att sprida dess behagliga doft i miljön, för att skapa atmosfär eller helt enkelt som sällskap och för att hjälpa oss att koppla av under våra eftermiddagar eller kvällar hemma. Att tända ett ljus innebär dock en rad olägenheter som lätt kan få oss att avstå: en veke som är för lång eller för kort, irriterande röklukt efter släckning och ibland även när stearinljuset är tänt.

Till dessa problem läggs oundvikligen tvivel om att stearinljus kan ha negativa konsekvenser för vårt välbefinnande, vilket det nyligen har pratats om på webben. Men är stearinljus verkligen så skadligt som det sägs? Och framför allt, varför finns denna övertygelse? Och, slutligen, är det möjligt att en medveten användning av stearinljus av kan garantera att de används i full säkerhet? Vi får svaren längre fram i artikeln.

Advertisement

Är doftljus verkligen skadligt för vårt välbefinnande?

Är doftljus verkligen skadligt för vårt välbefinnande?

Peter Becker/Flickr

Doftljus har utan tvekan huvudrollen när det gäller inomhusföroreningar på grund av de produkter som härrör från deras förbränning, särskilt flyktiga organiska föreningar som toluen och sot, en blandning av kol, aerosoler och tjärliknande ämnen som frigörs när lågan är instabil och i släckningsögonblicket.

När det gäller doftämnen är det dock nödvändigt att skilja på syntetiska och naturliga föreningar: de sistnämnda är utan tvekan de som kan ha negativa effekter om man har en form av allergi. Tända stearinljus leder onekligen till en försämring av luftkvaliteten i rummen, men mängden av dessa ämnen som sprids i luften är inte skadlig för vårt välbefinnande om man inte har hundratals stearinljus tända samtidigt i en trång oventilerad miljö.

Advertisement

Hur man minskar föroreningar inomhus på grund av stearinljus

Hur man minskar föroreningar inomhus på grund av stearinljus

Freepik

Om man inte vill avstå från atmosfären av stearinljus och vill minska deras inverkan på luftkvaliteten i rummet, finns det fler åtgärder att vidta när man har dem tända:

  • begränsa antalet tända stearinljus samtidigt i ett rum;
  • se till att rummet är bra ventilerat när du tänder stearinljusen
  • föredra stearinljus utan dofter eller färgämnen vars vax är raffinerat och rent;
  • en kortare veke resulterar i mindre skräpförbränning och resulterar i en mindre mängd av rök och sot;
  • se till att behållaren inte överstiger vekens höjd för att undelätta spridningen av de flyktiga föreningarna.

Gör-det-själv-doftljus

Gör-det-själv-doftljus

Pexels

Och om du istället vill prova på gör-det-själv-doftljus. För att säkerställa att de är säkra och pålitliga. Du kan gå tillväga enligt följande:

  • skaffa några glaskoppar, lite naturlig vax, vekar och valfria eteriska oljor, var noga med att inte välja allergiframkallande;
  • smält vaxet helt i en bain-marie på svag värme, tillsätt sedan den valda eteriska oljan och blanda försiktigt;
  • sätt i veken och håll den vertikalt när du häller blandningen av vaxet och den eteriska oljan i glaskoppen, fixera veken i toppen;
  • vänta tills vaxet torkat helt innan du använder ditt ljus.

Kort sagt, fortsätt att tända dina stearinljus, men respektera reglerna för korrekt förbränning!

Advertisement