Gör dig redo för att se dessa inredningstrender överallt 2024

av Titti Carlberg

20 Februari 2024

Gör dig redo för att se dessa inredningstrender överallt 2024
Advertisement

Inredningstrender följer varandra oupphörligt och kommer från de mest skilda platser, men vilka tar över år 2024? Redan i slutet av 2023 började designexperter uttala sig om ämnet: designers, världsberömda färgfabriker, sociala plattformar, arkitekturstudior och media i allmänhet har identifierat en rad ständigt växande trender. Trender som verkar vara här för att stanna, åtminstone under detta år. Låt oss tillsammans se vilka det är.

Advertisement

Födseln av brunt

Födseln av brunt

@rockettstgeorge/Instagram

Årets färg utropas av de mest kända färgfabrikerna i världen och alla får uttrycka sitt. Men vilka förslag har människorna, från privatpersoner till branschprofessionella? I verkligheten finns det flera svar på denna fråga, och det finns också ett intressant faktum att hålla ett öga på: den enorma återkomsten av brunt. En färg som förutom nyanserna av naturligt trä, inte har varit huvudfärgen i inredning. Nu har dock idén att linda in alla rum, från sovrummet till vardagsrummet och därutöver, i varma och mjuka bruna nyanser accepterats och blivit väldigt populär!

Lämna plats för färgkombinationer i naturliga eller neutrala toner (vitt, grått, beige, grönt), men även några oväntade kontraster med mättade nyanser (turkos, röd, gul) beroende på vad man har för smak.

Advertisement

Lite skandinavisk, lite minimal, men framför allt eco

Lite skandinavisk, lite minimal, men framför allt eco

@maelina.design/Instagram

Vi kommer till de mest ekletiska trenderna på ett ögonblick, men det finns fortfarande en utmärkt beständighet av de smaker som har dominerat inredningsmodet de senaste åren: lugnet som förmedlas av miljöer inspirerade av minimalism, men i en mjuk stil. Så de som undviker det överflödiga, men också undviker det ultramoderna opersonliga kalla genom att istället välkomna naturmaterial och slingrande former att kombinera med mer rigorösa. I denna mening är det lite som den skandinaviska smaken, som alltid har varit en del av den minimalistiska visionen, men gått in i en mer eco-friendly och green mening.

Runda former

Runda former

babamshop/Etsy

En av modets obestridliga inspirationer (även bortom inredningsdesign) är 70-talet, som förde tillbaka nöjet att uppskatta slingrande former, särskilt cirkelns perfektion.

homary.com

homary.com

Detta syns särskilt i de kompletterande möblerna i varje rum: soffbord, sängbord, sittplatser, ottomaner och så vidare. Runda, därför ofta cylindriska, men även tillbehör som lampor, ofta med en sfärisk form!

Glansen i kromatiska detaljer

Glansen i kromatiska detaljer

alphamodern.com.au

När framtiden föreställdes på 60- och 70-talen, i litteraturen, på stora eller små skärmar, fanns det ett överflöd av kromade metaller. Och de kunde också se det i finishen på den tidens moderna möbler, till och med på bilarna. Med en ny kärlek till dåtidens estetik har också partiskheten för glansen från kromatiska ytor återvänt, vilket nu dyker upp på möbler, både nya och moderna antikviteter

Advertisement
mcmullinandco.com

mcmullinandco.com

Därför finns det heller ingen brist på bitar med en raffinerad design som innehåller den här typen av material, vilket faktiskt är deras främsta egenskap.

Det charmiga 70-talet

Det charmiga 70-talet

@70shousemanchester/instagram

Så hela 70-talets estetiska look, med sina mättade färger och även de riskfulla och hemska kontrasterna blir en inspiration igen: den upprepas dock inte slaviskt, men den tjänar till att vägleda besluten för dem som älskar den här explosionen av färger och formkombinationer.

Advertisement

Överdrivet är snyggt: säg ja till maximalism

Överdrivet är snyggt: säg ja till maximalism

@theobert_pot/instagram

I den motsatta änden av utbudet av preferenser som är populära jämfört med det minimalistiska och nordiska tillvägagångssättet ovan, hittar vi maximalism: den estetiska visionen som förkroppsligar idén om "more is more", vilket vi skulle kunna översätta som "mycket vill ha mer", en riktig uppmuntran att överdriva och blanda. Man blandar material, mönster, färger, former och stilar i allmänhet och man upptäcker att genom att kombinera dem skapas en helhet som faktiskt är behaglig!

Konst till varje pris

Konst till varje pris

@elledecorationfr/Instagram

Det finns också en mer tvärgående trend, som ligger bakom lite av allt vi sett hittills: viljan att inte nöja sig med standardvalen, utan att alltid leta efter det som är lite mer raffinerat och konstnärliga alternativ.

Detta innebär att undvika massproducerade dekorationer utan personlighet till förmån för konstverk, från de mest tillgängliga till nischade, som visar ens smak. Smaker som är unika och inte går att härma.

Advertisement
anthomdesignhouse/instagram

anthomdesignhouse/instagram

Så, även när man väljer tillbehör som används varje dag, möbler och inredningstillbehör, föredrar man att investera i något som har en speciell design, snarare än en enhetlig standard utan karaktär.

I vilken riktning skulle du gå bland alla dessa trender om du skulle inreda ditt hem?

Advertisement