Speglar i varje rum: 11 modeller för att fylla ditt hem med skönhet och ljus

av Titti Carlberg

19 Februari 2024

Speglar i varje rum: 11 modeller för att fylla ditt hem med skönhet och ljus
Advertisement

Speglar i hemmet: de är användbara, vi skulle kunna säga oumbärliga, i badrummet eller kanske i sovrummet, men i verkligheten gör de ett stort intryck överallt om man väljer dem på rätt sätt. De kan ha en form som dekorerar en tom vägg, som en tavla, de kan få utrymmen att kännas större genom att reflektera stora ytor, de kan få dem att verka ljusare när de träffas av ljuset som kommer in genom ett fönster.

Kort sagt, användbart men också snyggt, låt oss titta på några av de mest populära modellerna, för att ta reda på om det kanske är det som saknas i ett av dina rum hemma.

Advertisement

Väggspegel: inte bara användningsbar

Väggspegel: inte bara användningsbar

IKEA

Rena och geometriska former går aldrig ur modet, men att erbjuda dem några oväntade detaljer är en vinnande nyckel. Som med denna enkla runda från IKEA, den är linjär och passar bra med alla stilar. Den nedre delen är djupare och bildar en liten hylla där du kan placera föremål som du behöver ha synliga.

Således kan kosmetika hamna i badrummet, men även även att hänga upp den i hallen bredvid ytterdörren för att lägga nycklarna eller telefonen på den och så vidare.

Advertisement

Mer utrymme och ljusare, med endast en spegel

Mer utrymme och ljusare, med endast en spegel

IKEA

Om vi vill få känslan av ett större och ljusare utrymme är en enkelt formad spegel, placerad på en punkt på väggen som träffas av solstrålarna (vanligtvis på motsatta sidan eller intill den där det finns ett fönster), det mest populära valet. Det blir i själva verket en yta som reflekterar färger och ljus, utan att dra uppmärksamheten till sig och istället riktar tillbaka den till resten av rummet.

Så varför inte prova att sätta upp en spegel horisontellt, för att kanske dra nytta av en del av väggen som vanligtvis ignoreras?

Abstrakta former och eftersökt material

Abstrakta former och eftersökt material

kavehome.com

Genom att gå djupare in i designvärlden, där det verkligen finns former av konst som dekorerar, hittar vi ett oändligt antal modeller att välja mellan.

Nuförtiden föredras det abstrakta, slingrande och mjuka former, gjorda av eftersökt material.

Det är fallet med denna spegel. Magrit, med en massiv mungurträram i svart finish. Lämplig för alla miljöer (den motstår även fukt i badrummet) och representerar den typ av assymmetri som är unik för varje del.

beliani.it

beliani.it

Och vad sägs om en ram i sammet? Ett ovanligt material för speglar, men som med en kraft har återvänt till vardagsrum, sammetsoffor är de mest älskade! Så varför inte överväga att kombinera spegeln med någon fåtölj eller soffa i rummet?

En spegel som dekorerar väggen som en tavla

En spegel som dekorerar väggen som en tavla

usimaison.com

För att lysa upp en tom och tråkig vägg tänker vi vanligtvis på tavlor, fotografier, affischer, tryck, kanske ett hängande föremål, oavsett om det är ett lokalt hantverk, en souvenir eller till och med en DIY-skapelse. Men varför inte välja att ta med speglar i den kategorin? De behöver nödvändigtvis inte vara stora utan även små speglar utspridda på väggen, med en ram som är större än glaset, eller någon typ av process som gör den reflekterade ytan intressant eftersom syftet är att försköna, inte att ha en spegel för att titta på sig själv.

Det är fallet med denna ovala spegel, Pebbles ("Skålar"), designad av Annemie Vanzieleghem för Deknudt Mirrors. En sammansatt look som uppnås av fyra speglar monterade på en svart yta. Och du kan dessutom rotera den 360° för att hitta en position som du föredrar.

Advertisement
maisonsdumonde.com

maisonsdumonde.com

Blommor av metall, med en lysande pistill: detta är idén som erhålls med dessa speglar med mycket dekorativa ramar, och glaset i mitten som, beroende på var du placerar dig, kommer att få det att se ut som om "blomman" har en annan färg i mitten!

fornasetti.com

fornasetti.com

Föreställ dig att gå in i ett rum och lägga märke till denna "Magic Mirror" på en vägg. Det är en både lekfull och elegant skapelse av Fornasetti, med en mässingram och kupolformat glas som får en att tänka på ett gammmalt förstoringsglas, och sammetsbandet som bara väntar på att utmärka sig på den rätta väggen!

Advertisement

Stora golvspeglar

Stora golvspeglar

maisonsdumonde.com

I sovrummet eller i klädkammaren är en lång spegel, där du kan kolla din outfit med bara en blick alltid användbar. Men det är heller inte förvånande att se denna typ av spegel i ett vardagsrum, kök eller i vilket rum som helst.

Att arrangera den på detta sätt, utöver den redan nämnda frågan om utrymme och ljus, ger intrycket en avslappnad inredning, nästan som att kliva in i en konstnärsstudie.

bgastore.it

bgastore.it

Och naturligtvis, även i den här kategorin speglar hittar vi tusen modeller med abstrakta former som verkar vara formade av naturen, vara bland de mest populära.

Advertisement

Spegel för barn

Spegel för barn

maisondumonde.com

Låt oss inte glömma barnkammaren: även i det rummet finns det alltid plats för en spegel, och vi kan roa oss med att hitta många sympatiska. Den enda gränsen är vår fantasi, men genom att flytta in i djurriket kan vi hitta oändligt många förslag, som till exempel denna bedårande spegel med en ram av halm som påminner om ett lejon. 

maisonsdumonde.com

maisonsdumonde.com

Även denna dinosaurie av trä som kan placeras på en hylla är oemotståndlig!

Vilken sorts spegel föredrar du att ha i ditt hem?

Advertisement