Anta dessa enkla dagliga vanor för ett renare hem utan större ansträngning

av Titti Carlberg

18 Februari 2024

Anta dessa enkla dagliga vanor för ett renare hem utan större ansträngning
Advertisement

Ett rent hem är bästa sättet att bli välkomnad när man kommer tillbaka hem efter en lång dag. Bland de tusen dagliga åtagandena är det dock ibland omöjligt att ens hinna med att lägga tid på att städa hemma och oundvikligen börjar smuts och damm att samlas, särskilt i hörnen.

Många människor ägnar sig åt intensiva och ansträngande städning en gång i veckan på en ledig dag och avslutar arbetsveckan med en lika ansträngande helg som gör att de känner sig ännu mer utmattade på måndagsmorgonen. Denna vana är dock inte särskilt hållbar i längden, eftersom vi alla behöver vila lite då och då, och det slutar med att städningen tar ifrån oss den välbehövliga vilan.

Så, finns det något sätt att hålla sitt hem rent under en längre tid utan att vi ska behöva trötta ut oss med dessa veckostädningspass?

Naturligtvis, anamma dessa enkla dagliga vanor som vi har listat nedan.

Advertisement

1. Daglig och veckovis sängvård

1. Daglig och veckovis sängvård

Pexels

Vädra ut sovrummet varje morgon när du kliver upp, i minst 5 minuter och ta dig tid att bädda sängen innan du går hemifrån. Det tar bara 2 minuter, vilket räcker för att få ditt hem att se mer ordnat ut och gör dessutom att lakanen förblir rena lite längre.

Sängkläderna bör dock bytas en gång i veckan, för att alltid garantera maximal hygien och rent under täcket.

Advertisement

2. Torka golven

2. Torka golven

tracy todd/Flickr

Golven är de ytor som ständigt stödjer våra fötter och om du har barn vet du du att det är perfekta ytor för dem att sitta och leka på. Av denna anledning är det av grundläggande vikt att ägna sig åt att daglig rengöring av dem, sopa eller dammsug. Denna extremt enkla uppgift kan utföras av vem som helst i din familj, så när du inte har tid är det bara att delegera den till en familjemedlem. Alternativt kan du skaffa en robotdammsugare som gör arbetet i ditt ställe. Du kan programmera den att dammsuga medan du är på jobbet eller när du sover.

Att torka golven måste dock göras varje vecka för att säkerställa att du eliminerar alla bakterier som kan ha samlats på dem. Golven håller sig rena längre om du antar vanan att ta av dig ytterskorna i hallen när du kommer hem.

3. Röj upp

3. Röj upp

Needpix.com

Vilken plats som helst är lättare att hålla ren om du röjer upp, ett städat hem kommer inte bara garantera större välbefinnande genom att skydda dig från stress, utan kommer också att tillåta dig att påskynda alla städoperationer och automatisera dem där det är möjligt. Hur ska du kunna använda din nya robotdammsugare om golvet är belamrat med hinder?

Ta 5 eller 10 minuter varje kväll innan du går till sängs för en allmän återställning av ditt hem: att röja upp den dagliga röran är mycket enklare och går mycket snabbare om man gör det varje dag istället för en eller två gånger om året. Eliminera allt som är onödigt, kasta omedelbart trasiga föremål och donera sådant du inte använder. Du kommer omedelbart känna dig lättad.

4. Städa köket

4. Städa köket

Fantastic Services/Flickr

Att hålla köket rent blir som en barnlek om du vet hur du ska införa denna uppgift i din dagliga rutin. Optimera sysslolösa stunder när du lagar mat eller väntar på kaffe efter en måltid genom att tömma eller fylla diskmaskinen, diska det som ska handdiskas direkt efter användning och torka omedelbart bort fläckar och spill på bänken.

På detta sätt blir det lättare att utföra den veckovisa grovstädningen, eftersom spill och fläckar inte gror fast i möblerna. Och att mötas av en tom diskho är en trevlig känsla varje morgon.

5. Organisera och hantera dokument

5. Organisera och hantera dokument

trenttsd/Flickr

Posten och dokumenten vi tar med oss från brevlådan på vägen hem kan bli ett problem om vi inte tar hand om det punktligt och korrekt. Anta en rutin för denna uppgift, förbered en korg eller en plats dedikerad till post och dokument, fastställ sedan en tid på dagen eller under veckan - beroende på mängden post du får dagligen - för att ägna dig åt hanteringen av allt.

Anamma en snabb och enkel arkiveringsmetod så att du kan röja undan all post och dokumenttrassel på några minuter.

Advertisement

6. Städning av badrummet

6. Städning av badrummet

Marco Verch/Flickr

Även badrummet förtjänar en ordentlig uppmärksamhet och är kanske det rum vi helst vill hålla hygienen på topp. Du kan också optimera rengöringen genom att anta enkla regler som alla familjemedlemmar måste följa:

  • håll ytorna så fria som möjligt för att påskynda rengöringen;
  • på morgonen eller kvällen, torka av ytorna och badrumsinredningen omedelbart efter förberedelse, för att undvika kalkavlagringar och fläckar av tvål och tandkräm;
  • ha en skrapa duschkabinen, så att du kan skrapa av dörrar och golvet efter varje dusch;
  • byt handdukar minst 2 gånger i veckan för att förhindra att fukten tillåter mögel och bakterier att föröka sig;
  • ägna dig varje vecka åt grovrengöring och sanering i alla rum, det kommer att gå snabbt och kännas enklare om du har följt alla ovanstående regler.

Vilken av dessa vanor har du redan anammat i ditt vardagsliv?

Advertisement