Bibliofilernas glädje: inredningen som är på modet just nu är "Bookshelf Wealth", men vad är det?

av Titti Carlberg

17 Februari 2024

Bibliofilernas glädje: inredningen som är på modet just nu är "Bookshelf Wealth", men vad är det?
Advertisement

Ett berg av böcker: den estetiska kompositionen som just nu rasar i inredningsektorn gläder bibliofiler över hela världen. Född på sociala medier sprider den sig alltmer in i människors hem, och indikeras med uttrycket "Bookshelf Wealth", det vill säga en rikedom, ett nästan överflöd av böcker, tydligt synliga. Lätt att skapa om du har många böcker, men se upp, du måste vara noga med att göra det på rätt sätt!

Advertisement

Bookshelf Wealth: det idealiska målet för bokälskare

Bookshelf Wealth: det idealiska målet för bokälskare

@jaredhughesdesign/Instagram

Om du är en bibliofil har du förvisso aldrig helt fallit för bekvämligheten med e-boken: praktisk och funktionell, men utan någon form av romantik. Det finns inget som kan jämföras med det taktila, visuella och till och med nöjet att känna lukten av en bok som man håller i händerna.

Kort sagt, tryckt papper har lyckats överleva i decennier trots digitaliseringens intåg, och även om det gör det i kvantitativt små former, är kvaliteten ibland väldigt hög. Publicering runt om i världen har fokuserat på upplagor av böcker, just för dem som inte gillar den digitala sorten utan vill ha en samling av böcker. Och inredningstrenden av Bookshelf Wealth verkar vara perfekt för dem som inte har slutat att samla på tryckta volymer.

Advertisement

Ja till överflöd, nej till oordning

Ja till överflöd, nej till oordning

@kabinettandkammer/Instagram

Så tänk på alla du känner som alltid har hela högar av böcker liggandes i sitt hem: de är utmärkta kandidater för denna inredning, men bara om de anpassar sig till kompositionens diktat. Visst, vi pratar om ett överflöd av böcker, men inte om total oordning.

Därför måste böckerna vara noggrant ordnade på hyllorna: bokhyllor behöver dock inte vara strikt i ordning, men det ska heller inte proppas volymer och tidningar på hög i dem. De tillgängliga utrymmena ska beräknas och varje fack i möbeln ska fyllas noggrant.

Ingen tvångsmässig besatthet av att gruppera dem efter färg och storlek, utan den där minimala mängden ordning som inte får allt att verka som ett onödigt kaos.

En touch av vintage

En touch av vintage

@muum.online/instagram

Det finns inget som förbjuder dig att visa upp de samlade böckernas triumf i vilken typ av möbel som helst, och själva böckerna kan ha vilken form och stil som helst, men denna stil uppnås fullt ut när en touch av vintage läggs till: intrycket ska vara att den som bor i huset har en riktig passion för att samla volymer, och med stil. Man behöver inte gå så långt att man överdriver med maximalism, med dess ekletiska och ibland desorienterade mix, men man behöver heller inte närma sig minimalismens absoluta renhet och ordning.

Böcker är hyllningen av ett liv fullt med minnesvärda minnen.

Var äkta

Var äkta

@asouthernpreppy/Instagram

Överflödet av böcker måste vara äkta. Känner du till de där som stoppas in i möbler på utställningslokaler, bara för att "synas". Här innebär det att fylla hyllorna på måfå med snygga volymer men som inte har något egenvärde för oss att besegra det estetiska målet i fråga. Vi vill inte återskapa en steril look, utan uttrycka oss själva med en egen samling som utvecklats under åren.

Därför kan det, tillsammans med böcker, prydnadssaker, några souvenirer också dyka upp föremål som i allmänhet berättar om oss, upplevelser och smaker.

@ being_injeanuity/Instagram

@ being_injeanuity/Instagram

Kort sagt, i dagens mode bör våra hem, snarare än att vara som en övning på stil som jagar ett specifikt och oföränderlig designideal, vara skräddarsydda, fyllda med allt som representerar oss, och om detta också innebär att använda berg av samlade böcker genom åren som ett sätt att dekorera, så får det vara så!

Advertisement