Sminkfläckar i handfatet? Du kan få dem att försvinna med några enkla metoder

av Titti Carlberg

17 Februari 2024

Sminkfläckar i handfatet? Du kan få dem att försvinna med några enkla metoder
Advertisement

I de allra flesta fall sminkar man sig framför spegeln i badrummet. Det är naturligtvis bekvämt att ha en sminkhörna i ett rum, utrustad med allt man behöver, men det är inte alla som har tillgängligt utrymme, och i verkligheten finns det även fall av nödvändiga operationer som involverar make-up vilket slutar med behovet att ha handfatet nära oss. Handfat är vanligtvis är gjorda av keramik eller porslin och i förlängningen blir fläckiga av märken som själva kosmetikan lämnar, speciellt foundation och olika BB-krämer.

Om vi inte är snabba med att ta bort alla spår verkar fläckarna tatuera sig på keramiken, hur kan vi få bort dem? Läs vidare för att få reda på det.

Advertisement

Använd bikarbonat för att få bort make-up fläckar från handfatet

Använd bikarbonat för att få bort make-up fläckar från handfatet

Creativo

Det första alternativet vi kan prova, om situationen är allvarlig - det vill säga när det vanliga avfettningsmedlet och badrumsrengöringsmedlet inte ger önskad effekt, är baserat på natriumbikarbonat, som även kan kombineras med vitvinsvinäger om man vill.

  1. Förbered en kräm av natriumbikarbonat och vatten i en liten skål. Den ska vara mer tjock än flytande.
  2. Bred ut krämen med en svamp eller en gammal tandborste på märkena som ska tvättas bort.
  3. Om du vill kan du även spraya på lite vitvinsvinäger (att hälla på det skulle bara göra att krämen rinner ner i avloppet) och sedan vänta på att ämnena ska verka.
  4. Vid denna tidpunkt är det bara att börja gnugga med svampen (inte en slipande) eller tandborsten på märkena.
  5. Skölj.

Om märkena inte försvann helt är det bara att upprepa stegen som vi just beskrivit, öka väntetiden innan du gnuggar och sköljer.

Advertisement

En alternativ lösning: väteperoxid

En alternativ lösning: väteperoxid

Pxhere

Ytterligare ett äss i rockärmen när du städar ditt hem: väteperoxid. Jämfört med den nyss angiva metoden är det ett mildare lösningsmedel med tanke på att det, eftersom det inte är slipande, inte finns någon risk att det förstör porslinsfinishen. Så om du tycker att fläcken inte är så allvarlig är det bättre att prova den här metoden före den andra.

Kom ihåg att var och en av dessa metoder bör användas efter att regelbundet rengjort handfatet med ett lämpligt rengöringsmedel: det blir då lättare att få bort smutsen, och det blir lättare att identifiera envisa fläckar, vilket innebär att du kan agera direkt på dem.

Du behöver absorberande papper, som till exempel hushållspapper, när du använder väteperoxid.

  1. Lägg pappret på fläckarna
  2. Få hushållspappret att fästa genom att hälla väteperoxid direkt på det, se till att väteperoxiden kommer i kontakt med porslinet eller keramiken.
  3. Låt verka i minst 30 minuter, gärna längre
  4. Ta bort pappret och gnugga lite mer väteperoxid på märket med en gammal tandborste
  5. Skölj

Vid det här laget bör du märka skillnaden. Denna metod är även lämplig för färgat eller vintageporslin, just för att det är mer känsligt.

Om du tycker att det är nödvändigt att agera lite mer aggressivt kan du göra en lätt pasta genom att blanda bikarbonat med väteperoxid och sprida ut det på fläcken med en tandborste eller en mjuk svamp.

Är du redo att få dina handfat att se ut som nya igen?

Advertisement