För att rengöra fogarna räcker det med bara en enda produkt som du förmodligen edan har hemma

av Titti Carlberg

16 Februari 2024

För att rengöra fogarna räcker det med bara en enda produkt som du förmodligen edan har hemma
Advertisement

Vi torkar ofta klinkergolvet, eller väggarna i badrum och kök som nästan alla är klädda i keramik eller porslin, men i slutet av arbetet ser resultatet inte perfekt ut. Det är inte en fråga om ansträngning eller rengöringsmedel, utan förmodligen på det faktum att vi inte koncentrerar oss ordentligt på de enskilda fogarna mellan en kakelplatta och en annan.

Ett otacksamt arbete, som inte behövs utföras ofta, men som heller inte kan skjutas upp i all oändlighet. Och bland de olika lösningarna för att hantera detta problem på ett effektivt sätt finns det en lite mindre känd som kan göra skillnaden. Läs vidare för att få reda på vilken.

Advertisement

En alternativ metod för att få rena fogar

En alternativ metod för att få rena fogar

Freepik

Alla som har husdjur vet att de, oavsett hur duktiga de är, kan lämna fläckar på möbeltyger och mattor. Och vanligtvis, om vi har hundar eller katter, har vi också några sprayprodukter att använda för att eliminera dessa fläckar från ytorna. 

Det är specifika rengöringsmedel, ofta formulerade för att eliminera urinfläckar (och lukt). De bästa är de enzymatiska, men det finns också andra som fungerar utmärkt. Men visste du att de även är bra för att få bort smuts från golv- och väggfogar? Speciellt rengöringsmedel i skumform rekommenderas för denna användning, det är bättre än flytande vätska: applicera en måttlig mängd längs fogarna, låt verka en stund och skrubba sedan med en borste (det finns specifika för detta ändamål, men även en gammal tandborste går bra så länge den inte har för mjuk borst), skölj sedan.

Arbetet är enkelt och går snabbt tack vare skumrengöringsmedlets avfettande verkan, och resultatet är beundransvärt.

Advertisement

Andra husmorsknep för rengöring av fogar

Vi kan rekommendera flera alternativa medel för att få fogarna rena utan att behöva köpa specifika produkter. Till exempel:

  • Ett bra avfettnings-allrengöringsmedel; ofta räcker det avfettningsmedel som du vanligtvis använder i badrummet eller köket mer än tillräckligt. Du kan hälla det direkt på golvet, på de ytor som ska rengöras, eller späda ut det för att använda det mer generöst. Låt det verka och börja sedan skrubba, det kan ta en stund innan du får bort all smuts.
  • Väteperoxid: om ytan som ska rengöras inte är särskilt stor, eller om du inte har rengjort den på länge och vill göra ett grundligt jobb som sanerar och även eliminerar risken för farlig mögelbildning, då är väteperoxid lösningen. Du kan använda den i flytande form, häll det direkt på fogarna och vänta på att det ska verka innan du börjar skrubba; eller så kan du blanda det med lite bikarbonat för att bilda en kräm. Även i detta andra fall låt det verka innan du börjar gnugga för att få bort smutsen, skölj sedan.
  • Citronsaft eller vitvinsvinäger: använt var och en som det är eller utspätt med vatten i en sprayflaska som ett allrengöringsmedel. För att säkerställa bättre rengöring är det alltid bra att vänta en stund så att medlet gör sin verkan och sedan fortsätta med manuell rengöring.

Har du en favoritmetod för att få skinande fogar i ditt hem?

Advertisement