Vill du att ditt hem ska se lyxigare ut? Välj de rätta färgerna

av Titti Carlberg

16 Februari 2024

Vill du att ditt hem ska se lyxigare ut? Välj de rätta färgerna
Advertisement

Färg är en grundläggande komponent i möblering  och i inredning. Tack vare korrekt val av färg är det möjligt att personifiera våra hemmiljöer och ge dem det utseende vi föredrar, göra mindre rum större och rymligare eller förvandla stora, kalla och tråkiga rum till varma och välkomnande.

Med färg är det också möjligt att tillföra lyx och förfining utan att förbinda sig till alltför dyra investeringar och radikalt förändra utseendet på våra hem för minimala kostnader.

Så vilka är de lämpligaste färgvalen för att göra våra hem lyxigare med minimal ansträngning? Låt oss se efter nedan.

Advertisement

1. Neutral beige

1. Neutral beige

@na6pietrze/Instagram

Beige är bland de mest populära neutrala färgerna, som skänker värme och ljusstyrka även till de kallaste och mörkaste rummen. Den utökar begränsade utrymmen och skapar den perfekta neutrala bakgrunden för att framhäva särskilda och raffinerade konstverk eller inredningstillbehör.

Advertisement

2. Mörkgrön

2. Mörkgrön

@a_story_of_home/Instagram

En naturfärg som återspeglar krukväxternas växande popularitet och önskan om att leva utomhus, mörgrönt har lugnande egenskaper och främjar djupa tankar. Traditionellt används den i gentlemannaklubbar och i bibliotek, det lägger till en atmosfär av naturligt lugn till dina rum vilket gör att de omedelbart ser lyxiga och raffinerade ut.

3. Djärv röd

3. Djärv röd

@jackietracey.interiors/Instagram

Rött är en djärv och väldigt stark färg som alltid har förknippats med rikedom, i rätt nyans kan den tillföra elegans till dina rum. Välj mörkare, varmare och djupare toner för att få ett mer kungligt utseende, du kan till och med lägga till enkla färgaccenter på möbeltyger eller på en vägg.

 

4. Ljus korall

4. Ljus korall

@dbrainstudiosg/Instagram

Om du vill prova en färg som ser kunglig ut, men inte känner dig redo för den djärva röda, kan du istället välja en ljus korall, som sticker ut i både ljusa och mörka miljöer och passar perfekt med neutrala färger, eller med kalla toner som blått.

5. Benvit

5. Benvit

@blickwinkel20/Instagram

Den rätta nyansen av vitt kan höja atmosfären i vilket rum som helst. Istället för rent vitt kan du föredra en nyans av benvitt, som värmer miljön och får den att se lyxig och ren ut.

 

Advertisement

6. Mörkgrå

6. Mörkgrå

@terrace_onthe_green/Instagram

De olika nyanserna av mörkgrå kommer att vara perfekta för att tillföra djup i dina rum och ge dem en lyxig atmosfär. Välj kalla toner i kombination med trämöbler och trägolv för att skapa en effektiv kontrast, varmare nyanser om du vill göra rummet mer välkomnande.

7. Ljusgrå

7. Ljusgrå

@christygior/Instagram

Även de ljusare nyanserna av grått kan höja atmosfären i ett rum och även öka andrahandsvärdet i framtiden. Välj nyanser med duvrått och greige för en varmare och mer välkomnande effekt utan att tappa lyx och stil.

Advertisement

8. Blått

8. Blått

@myvictorianhouselove/Instagram

Blå är en mångsidig färg som lämpar sig för att berika alla utrymmen och på vilket sätt som helst och på alla underlag där blått används. Mörkblått skapar en lugn och lyxig atmosfär, perfekt för att framhäva metalliska detaljer, prova det på väggarna, men även på möbeltyger och konstverk.

9. Puderrosa

9. Puderrosa

@peachprints/Instagram

Delikat och diskret, puderrosa kan lägga till personlighet till dina rum utanatt någonsin vara överdrivet. Perfekt för att skapa kontraster med inredningstillbehör och konstverk i ljusare färger, en utmärkt dekoration, inte bara för väggarna utan även för tak och golvlister.

Advertisement

10. Svart

10. Svart

@our_birkdale_home/Instagram

Svart är den färg som är mest djärv och ett bevis på mod i inredningsval, effektivt i badrummet, men fungerar även bra i vardagsrummet, det skänker ett djup som inte känns överdrivet. Som ett svart fodral, om det används på rätt sätt kan det förminska defekter eller omvänt, förstärka de starka sidorna i rummet. Använd det på väggarna, men också på inredningstillbehören eller konstverken.

Vilken färg väljer du för dina väggar?

Advertisement