Knep och hemligheter för att hålla strykjärnet och dess ångpanna som nya

av Titti Carlberg

19 Februari 2024

Knep och hemligheter för att hålla strykjärnet och dess ångpanna som nya
Advertisement

Strykjärnet har funnits i allas hem under en väldigt lång tid, det är en viktig apparat som gör att vi kan hålla våra kläder snygga. Men vid olika användningsområden bildas vanligtvis kalk inuti ångpannan, vilket kan äventyra dess funktion. Så låt oss se vilka som är de bästa knepen för att hålla ditt strykjärn under de bästa förhållanden.

Advertisement

Hur man rengör ångpannan i strykjärnet

Hur man rengör ångpannan i strykjärnet

Pexels

Den ömtåligaste punkten i ett strykjärn är ångpannan i vilken de varma vattnet som behövs för att stryka bort veck från kläderna värms upp.

För att göra rent i den behöver du bara lite vitvinsvinäger, en måttbägare och lite vatten.

Fyll halva pannan med vatten och den andra halvan med vinäger. Värm upp strykjärnet till en hög temperatur och tryck ut all ånga för att eliminera kalkavlagringarna i de inre delarna.

Låt strykjärnet svalna och dra ut sladden från kontakten,  töm pannan för att få bort kalken som har lossnat från väggarna i det. Fyll den på nytt, nu med en lösning på 10% vinäger och 90% vatten. 

Upprepa processen tills det inte kommer ut någon mer kalk från det.

 

Advertisement

Och de andra delarna i strykjärnet?

Och de andra delarna i strykjärnet?

Pexels

Ångpannan är bara en av komponenterna i strykjärnet. Så det kan vara bra att även rengöra de andra delarna med jämna mellanrum.

Innan du påbörjar rengöring av strykjärnet är det viktigt att du försäkrar dig om att apparaten är kall och urkopplad från eluttaget.

Börja med att rengöra strykjärnets utsida: använd en fuktig trasa för att torka bort all smuts som samlats och tillsätt vid behov lite vitvinsvinäger till de mest envisa fläckarna.

När du är klar med rengöringen, torka strykjärnet noga med en ren mjuk trasa. Se till att apparaten är helt torr innan det förvaras eller används igen

Hur gör man ren stryksulan på strykjärnet?

Hur gör man ren stryksulan på strykjärnet?

Creativo

Det sista grundläggande steget för att få ett helt rent strykjärn och få det att hålla längre är att göra ren den relevanta stryksulan, den del som kommer i direkt kontakt med dina kläder.

Förbered en lösning med lite vinäger och varmt vatten. Ta en mjuk svamp och gnugga stryksulan försiktigt tills den återfår sin ursprungliga färg och glans.

När den är ren, torka den noga för att säkerställa att inte ens en droppe finns kvar på ytan.

Om du inte är nöjd med resultatet kan du dela en citron på mitten och gnugga den över hela stryksulan och sedan skölja med en fuktig trasa. Torka sedan med en ren torr trasa.

Att ha sitt strykjärn i utmärkt skick är viktigt för att säkerställa optimal prestanda och förlänga dess livslängd över tid. Regelbunden rengöring av ångpannan med en lösning på vatten och vitvinsvinäger, tillsammans med skötseln av de andra eterna delarna, hjälper till att hålla din apparat perfekt funktionell.

Advertisement