Bekämpa vitmögel: identifiera, tackla och eliminera fienden på dina väggar!

av Titti Carlberg

15 Februari 2024

Bekämpa vitmögel: identifiera, tackla och eliminera fienden på dina väggar!
Advertisement

Du kanske redan har lagt märke till en vit hinna på väggarna i ditt hem. Du har då säkert oroat dig för hur du ska kunna lösa det. Men misströsta inte, det finns flera metoder med vilka du enkelt kan eliminera vitmögel från väggarna.

Advertisement

Vad är vitmögel på väggarna?

Vad är vitmögel på väggarna?

failedepicardiectomy/Reddit

Vitmögel på väggarna ser ut som ett slags vitt pulver som fastnar på väggarna. I verkligheten är det värt att påpeka att det inte egentligen är mögel, utan snarare kristaller av mineralsalter som orsakas av avdunstningen från den fukt som finns i väggarna och miljön.

Av denna anledning är fenomenet betydligt vanligare efter att en vattenläcka har inträffat och väggen har torkat.

Man bör också tänka på att denna vita mögelform inte bara kan förekomma på väggarna, utan kan även uppstå på golv och i kakelfogar.

Naturligtvis ska riktigt mögel inte förväxlas med stigande fukt. Det enklaste sättet att skilja dem åt är att riktigt mögel luktar medan vitmögel är helt luktfri.

Advertisement

Hur får man bort vitmögel från väggarna?

Hur får man bort vitmögel från väggarna?

Pexels

För att eliminera vitmögel på väggarna är det först och främst viktigt att identifiera och lösa ursprunget till fuktigheten.

När orsaken till detta mögel har lösts kan du fortsätta med att eliminera det befintliga, var noga med att använda specifika produkter mot salter för att förhindra eventuella nybildningar.

Du kan också applicera ammoniak eller blekmedelsbaserade lösningar lokalt, eller välja att rengöra med en blandning av vatten och muriatinsyra.

Kom dock ihåg att dessa metoder är effektiva för att eliminera vitmögel från väggarna, men de löser inte problemet permanent. Utan det är viktigt med ett avgörande ingripande på orsaken som fukten kommer ifrån annars finns risken att det bildas nya saltfläckar.

Hur förhindrar man vitmögel på väggarna?

Hur förhindrar man vitmögel på väggarna?

EAssia/Reddit

För att förhindra och undvika bildning av vitmögel på väggarna är det viktigt att övervaka fuktighetsnivåerna i miljön.

Vi rekommenderar att du använder avfuktare och öppnar fönstren under soliga dagar för att uppmuntra utvädring och uttorkning  i de olika rummen.

Om du märker vattenläckor är det viktigt att du ingriper snabbt för att lösa problemet genom att identifiera orsaken till det.

Slutligen, om det finns möjlighet, under byggandet av väggarna, är det alltid bäst att välja material som är fria från naturliga salter vilket är huvudorsaken till bildandet av vitmögel på väggarna.

Sammanfattningsvis är därför detta obehagliga problem ett tecken på närvaron av överdriven luftfuktighet inuti rummet eller hela bostaden och inte riktig mögel. För att eliminera det effektivt är det viktigt att identifiera och lösa ursprunget till fukten, med hjälp av lämpliga metoder för att avlägsna avlagringar som redan bildats och för att förhindra framtida återuppkomst.

Advertisement