10 föremål man inte kan klara sig utan i sovrummet

av Titti Carlberg

14 Februari 2024

10 föremål man inte kan klara sig utan i sovrummet
Advertisement

Riket för vila, platsen där vi laddar upp batterierna för att möta varje ny dag: det är bra om sovrummet är inrett på bästa möjliga sätt för att säkerställa välbefinnande, och kanske till och med gott humör! När vi möblerar det bör vi därför fokusera på en rad specifika element: några viktiga möbler och tillbehör som måste väljas med omsorg, så att de anpassar sig till våra behov. Låt oss se några som det är bra att ha tydliga idéer om.

Advertisement

En måttbeställd sängstruktur

En måttbeställd sängstruktur

wayfair.com

Vi menar inte nödvändigtvis något tillverkat av specifika material, modeller och storlekar som är individuellt utformade för en säng, snarare valet av en sorts struktur som passar rummets behov

Om det finns plats för bara en dekorativ struktur, kanske till och med en stor och voluminös, bra! Men om vi måste leta efter varje extra centimeter för att lagra allt vi behöver utan att skapa kaos, låt oss då utforska förvaringssängar. Det finns modeller som lämnar plats under sängen, andra som till och med använder sänggaveln för några extra hyllor.

Advertisement

Madrasser och kuddar

Madrasser och kuddar

lifeforstock/Freepik

Det andra grundläggande steget: investera, om det är möjligt, i en madrass och kuddar som garanterar den bästa vilsamma sömnen. Vi vet att det finns olika produktionstekniker och material: traditionellt, memory foam, latex, naturligt fiber eller till och med en kombination av dessa alternativ. Vi måste kunna förstå vilken som är bäst lämpad för oss: kanske fjädrarna verkar daterade, men de är bättre för dem som är robusta och svettas mycket; latex är bra för dem som rör sig mycket under sömnen och så vidare.

Detta gäller även för kuddar, som ändrar form och storlek. Våra sömnvanor (hållning, mer eller mindre frekventa rörelser), såväl som vår fysiska form (lång eller kort nacke) och även eventuella patologier (framför allt problem med nerven i nacken) måste vägleda oss i valet av den kudde som passar oss bäst. Allt kommer att lösa sig när vi går och lägger oss på kvällen.

Lakan

Lakan

pandalondon.com

Vi måste byta dem ofta, och de bör också väljas utifrån specifika förutsättningar. Med början från årstid! Det finns finare sorters bomull som aldrig är fel, men även linne- eller bambutyger är ett bra val.

Täcke eller duntäcke

Täcke eller duntäcke

Freepik

Täcket eller duntäcket att lägga ovanpå allt, använda det som det är elelr stoppa in täcket i ett påslakan? I verkligeheten beror valet på våra estetiska preferenser. Nuförtiden finns det faktiskt påslakan av praktiskt taget vilket material och utseende som helst.

Det är bättre att ha olika tjocka och varma, beroende på årstid och framför allt att överväga att köpa "miniversioner, tunna duntäcken eller vadderade filtar, som ska placeras på axlarna för att alltid säkerställa att vi kan linda in oss i värmen under särskilt kalla perioder.

Extra kuddar

Extra kuddar

anayahome.com

Att lägga till extra kuddar är en omdiskuterad fråga: de är fina att titta på, visst, men de måste plockas bort varje kväll och läggas tillbaka varje morgon. Så det är ett extrajobb. Att undvika, därför, om vi i själva verket bara använder sängen för att sova i och en kudde är tillräckligt. Men om vi också gillar att vila vid andra tillfällen, eller ligga kvar i sängen på morgonen, lägga sig en stund på eftermiddagen för att koppla av, så kan du gå vidare med valet av extra kuddar.

Mer än deras skönhet, tänk alltid på hur bekväma de verkligen är: vanligtvis klarar de små inte ett komforttest, men en stor som fungerar som ett mjukare ryggstöd förändrar hur vi slappnar av i sängen!

Advertisement

En stor spegel

En stor spegel

sklum.com

Med tanke på att våra kläder vanligtvis också finns i sovrummet, är det en väldigt praktisk resurs att ha en spegel redo för att snabbt kolla klädseln varje morgon!

Sängbord ad hoc

Sängbord ad hoc

cassoni.com

När du väl har valt vilken säng du ska ha måste nattduksbordet vara ett perfekt komplement: förutom stilen och materialet är vi därför uppmärksamma på dess dimensioner. Sängbordet ska vara i samma höjd som madrassens ovansida, så att när vi sträcker oss för att lägga något på det eller ta något är det lätt även när vi är halvsovande! Och sedan är allt extra utrymme det kan erbjuda oss för att lagra föremål aldrig för mycket!

Advertisement

Mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner

eminza.it

De flesta människor behöver absolut mörker för att sova gott, och mer än jalusier eller persienner är det gardiner som kan hjälpa oss. Därför anser vi alltid, förutom de dekorativa och insynsskyddade kan vi även montera upp mörkläggningsgardiner, vilket även hjälper till att minska uppvärmningskostnaderna under vintern, om de dessutom är värmeisolerade!

Vilka tycker du är de viktigaste detaljerna när du ska inreda sovrummet?

 

Advertisement