Om spindlar invaderar ditt sovrum, kanske orsaken är ett misstag med sängkläderna

av Titti Carlberg

13 Februari 2024

Om spindlar invaderar ditt sovrum, kanske orsaken är ett misstag med sängkläderna
Advertisement

Spindlar är ganska obehagliga gäster i våra hem och även om det kan hända att ett möte med dem inte skrämmer oss, skulle vi utan tvekan föredra att inte stöta på dessa svårfångade och ibland äckliga varelser. Vi brukar tänka att spindeldjur gömmer sig framför allt på dammiga och mörka platser som vindar och källare, eller i skafferi, men i stället kan våra sovrum ofta vara väldigt attraktiva för dessa irriterande inkräktare.

Alla bostäder och rum kan invaderas av spindlar, men det finns många knep som kan hjälpa oss att undvika deras inträde, särskilt i våra sovrum, där vi helst inte vill ta emot dessa oönskade besök. Tyvärr finns det många saker i våra sängar som kan locka till sig spindlar, speciellt långa, tunga filtar som når golvet kan förvandlas till en stege för dessa arachnider.

Vilka misstag gör vi med sängkläderna som lockar in spindlar i sovrummet. Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Hur ofta byter du lakan?

Hur ofta byter du lakan?

Dreams/Flickr

Hur ofta du byter sängkläder kan vara en avgörande faktor när det finns spindlar i sovrummet. Faktum är att lakan ackumulerar snabbt döda hudceller som vi förlorar under sömnen och smulor av mat som vi konsumerar under täcket, vilket lockar till sig många insekter, inklusive vägglöss, som spindlar livnär sig på. Lakan ackumulerar också kroppsoljor och svett, vilket skapar en varm, fuktig miljö som bidrar till förekomsten av olika parasiter.

För att undvika obehagliga nattliga besök skulle det därför vara en bra idé att byta lakan minst en gång varannan vecka, en gång i veckan om du bor på en varm, fuktig plats eller om du sover med ett husdjur i sängen.

Se också till att alltid hålla sovrummet städat: förekomsten av många föremål, lådor, möbler och högar av linne och kläder på golvet ger spindlar många ställen att gömma sig ostört på.

Advertisement

Vad har du för temperatur i sovrummet?

Vad har du för temperatur i sovrummet?

rawpixel.com

En annan avgörande faktor för förekomsten av spindlar i sovrummet är temperaturen. Faktum är att spindlar inte kan reglera sin kroppstemperatur och de attraheras av närvaron av insekter som de jagar för att få föda. Av denna anledning är det bättre att sova i ett svalt sovrum, vilket kan hjälpa dig att förhindra att spindlar häckar runt eller i din säng. Att upprätthålla en lägre temperatur i dina rum, särskilt sovrummet, kommer inte bara att förbättra ditt välbefinnande, utan kommer också att hjälpa till att hålla spindlar borta.

Denna åtgärd är verkligen inte en definitiv lösning, särskilt för att säkerställa att spindlar undviker att ta sig in i ditt hem bör temperaturen vara runt noll, vilket är fördelaktigt genom att hålla spindlar långt från oss. Vidta också försiktighetsåtgärder mot att de kommer in, som att täta alla sprickor och se till att dörrar och fönster är ordentligt avskärmade, samt att hålla huset rent och slänga skräp direkt..

Invanderas ditt sovrum också av spindlar?

Advertisement