Upplysta korridorer utan fönster: användbara och smarta råd från inredare

av Titti Carlberg

13 Februari 2024

Upplysta korridorer utan fönster: användbara och smarta råd från inredare
Advertisement

Alla vill vi ha ett vacker, rymligt och ljust hem, så att det känns välkomnande och trivsamt både för de som bor där och för besökande gäster. Ibland händer det dock att det finns utrymmen i våra hem som är svagt upplysta eller till och med mörka, särskilt i korridorerna, som ofta kan vara utrymmen utan fönster

En mörk korridor kan verka som en trist och förtryckande plats, vilket kan förstöra humöret eller uppfattningen om huset, förvandla det till en obehaglig och ovälkomnande plats, men den goda nyheten är att det finns många sätt på vilket en mörk korridor kan förvandlas till en livlig och ljus passage för vilket man inte behöver vara en stor designexpert för att omsätta i praktiken.

Om du också har att göra med en obehaglig mörk korridor i ditt hem, ta en titt på dessa designers tips för att göra det ljusare på kort tid och utan ansträngning.

Advertisement

Belysning

Belysning

@our_midfordhome87/Instagram

Det första sättet att förbättra ljusstyrkan i en mörk korridor är att välja rätt belysning och försöka utnyttja ljuset som kommer från intilliggande rum: lämna dörrarna öppna när det är möjligt eller byt ut trädelarna mot glasdörrar som låter naturligt ljus filtrera igenom. För belysning, välj flera ljuspunkter för att komplettera den klassiska taklampan, bordslampor, vägg- och golvlampor.

Advertisement

Speglar

Speglar

@homebyfar/Instagram

Vid det här laget vet vi att speglar kan göra att utrymmena verkar dubbelt så stora genom att reflektera ljuset och även i en mörk korridor kan de vara användbara, om de används på rätt sätt. Använd stora vägg- eller golvspeglar och utnyttja lysande detaljer som metall för att förstärka ljuset i din mörka korridor

Färgpalett

Färgpalett

@zoes_colorful_interiors/Instagram

Att välja färgpalett för en korridor är viktigt för att garantera största möjliga ljusstyrka. Förbättra och reflektera det tillgängliga ljuset med ljusa och livliga färger; vitt är alltid det mest lämpliga om man vill öka ljusstyrkan, men alla ljusa och pastellfärger fungerar bra. Prova också en färg med metallisk yta  för att reflektera ljuset ännu mer.

Falska fönster

Falska fönster

@minervakrohn/Instagram

Ett annat sätt att göra din mörka korridor ljusare är att montera upp ett falskt fönster. Välj en vägg som är tillräckligt stor för att rymma en fönsterkarm, antingen en ny eller återvinn en gammal, häng upp den som om den vore en tavla och applicera ditt favoritlandskap på baksidan eller dekorera med gardiner som om det vore ett riktigt fönster. Komplettera effekten med en rad LED-lampor längs ramen, så att fönstret ser ut att vara upplyst från utsidan.

Konstverk och dekorativa element

Konstverk och dekorativa element

@mimameise/Instagram

Gör din korridor mer intressant genom att lägga till konstverk och andra dekorativa element: tavlor eller fotografier på väggarna, designade inredningselement, verkliga eller falska växter och konstverk kan hjälpa dig att förvandla din korridor till ett trevligt galleri med vackra saker, vilket gör att du glömmer bristen på ljusstyrka.

Advertisement

Golvet

Golvet

@rockettstgeorge/Instagram

Slutligen, glöm inte att även golvet spelar en avgörande roll för belysningen. Om du ska bestämma dig för att välja ett golv, föredra då stora plattor och träplankor med ett ljust mönster vilket ger intrycket av större rymd och ljusstyrka. Prova att våga med dekorativa plattor som lockar din blick och ger rörelse.

Om detta inte är möjligt, överväg dock en matta som kan förstärka det svaga ljus som finns.

Och du, hur lyser du upp dina mörka korridorer?

Advertisement